Gallery

Επικοινωνία

Η αγαπημένη συνήθεια των παιδιών να δαγκώνουν τα νύχια τους ή να πιπιλίζουν το δάχτυλό τους, ίσως τελικά δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζαμε. PAIDI-637x423

Νέα ανατρεπτική έρευνα, αναφέρει ότι ίσως αυτή είναι η απάντηση στις… αλλεργίες.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, σίγουρα ριζοσπαστικό, αλλά το πιπίλισμα του χεριού και το μάσημα των νυχιών, αν και κατηγορούνται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να καταστρέψουν τα παιδικά δόντια και να γεμίσουν το στόμα με μικρόβια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Παιδιατρικής, ίσως είναι ευεργετικά στη μάχη κατά των αλλεργιών.

Τα παιδιά που έχουν αυτές τις κακές συνήθειες ενδεχομένως να έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες, αναφέρει ο Bob Hancox, συγγραφέας της έρευνας και βοηθός καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Dunedin του Πανεπιστήμιου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

«Η έρευνα διεξήχθη προκειμένου να εξετάσουμε την εξής υπόθεση υγιεινής: την άποψη ότι η μειωμένη έκθεση σε μικροβιακούς οργανισμούς, με άλλα λόγια η καλύτερη υγιεινή, ευθύνεται για την αύξηση των αλλεργικών ασθενειών που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες» ανέφερε ο Hancox. Πρόσθεσε δε «δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Υποθέταμε ότι ίσως να βλέπαμε κάποια μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών σε παιδιά που είχαν τις συγκεκριμένες κακές συνήθειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε ιδέα για το αν και κατά πόσο αυτό ήταν αληθές».

Στοιχεία από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχαν δείξει αύξηση στις τροφικές και δερματικές αλλεργίες στα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, οι τροφικές αλλεργίες «σκαρφάλωσαν» από το 3,4% το 1997 στο 5,4% σήμερα, ενώ οι δερματικές από το 7,4% στο 11,6%, αντίστοιχα.

Για τους σκοπούς της έρευνας κινητοποιήθηκαν 1.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του 1972 και του 1973 και η έρευνα τα ακολούθησε από την ηλικία των 5 έως τα 32 τους χρόνια.

Όταν τα παιδιά ήταν 5, 7, 9 και 11 ετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις κακές-αγαπημένες τους συνήθειες. Σχεδόν το 31% των παιδιών δεν αποχωρίζονταν το χέρι του. Έπειτα, στην ηλικία των 13 ετών τα παιδιά υποβλήθηκαν σε ένα τεστ για να ελεγχθούν κατά πόσο είχαν αλλεργίες. Το τεστ επαναλήφθηκε όταν τα παιδιά έγινα 32 ετών.

Αυτό που αποφάνθηκε η έρευνα είναι ότι τα παιδιά που πιπίλιζαν το δάχτυλό τους, έτρωγαν τα νύχια τους ή είχαν και τις 2 κακές συνήθειες, είχαν 30% έως 40% μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες στην παιδική τους ηλικία και μετέπειτα στην εφηβεία τους.

Θεωρητικά λοιπόν, τα ευρήματα της έρευνας υποθέτουν ότι το πιπίλισμα των χεριών και το δάγκωμα των νυχιών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη ποικιλία περιβαλλοντικών βακτηρίων και άλλων μικροβίων, που εισέρχονται στο σώμα, πιθανώς ενισχύοντας την άμυνα κατά των αναπτυσσόμενων αλλεργιών. Ωστόσο, αυτό επιδέχεται περαιτέρω έρευνας.

Πηγή: life2day.gr