Gallery

Επικοινωνία

Τονώστε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας απο την βρεφική τους ηλικία! autop-660x400

Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται και σίγουρα δεν είναι κληρονομική.

Διαβάστε δέκα συμβουλές πως να το πετύχετε πολύ εύκολα, αποφεύγοντας φράσεις που σας εξυπηρετούν την δεδομένη στιγμή, αλλα λειτουργούν καταλυτικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

1)Δείξτε αγάπη.Μη ξεχνάτε να εκφράζετε στο παιδί σας την αγάπη που του έχετε. Δεν θεωρείται δεδομένη για τα παιδιά και δεν χρησιμοποιείται ως αντάλαγμα.Το παιδί θέλει να νιώθει τους γονείς του δίπλα του, να αισθάνεται σιγουριά για την αγάπη τους, όποια αταξία κι αν έχει κάνει. Προσοχή λοιπόν στις εκφράσεις όπως :»φάε όλο το φαγητό σου για να σε αγαπάει η μαμά, ή κάθησε φρόνημα για να σε αγαπάω περισσότερο»

2)Επιβραβεύετε το παιδί σας με οτιδήποτε καταφέρνει να επιτύχει ακόμα και αν έχει περιθώρια βελτίωσης έτσι ώστε να το ενθαρρρύνεται να συνεχίσει. Η λέξη «μπράβο» θα πρέπει να χρησιμοποιείται και την εκφράζετε συχνά, γιατί βοηθάει στο να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση τους!

3)Απαγορευτικές είναι οι συγκρίσεις του παιδιού σας με τον(την) αδελφό(ή) του, όπως επίσης και με άλλα παιδιά με τρόπο τέτοιο ώστε να μειώνετε τις ικανότητες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα («Δες τι καλός μαθητής είναι ο αδελφός σου ,όχι σαν και εσένα τον τεμπέλη») Είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο αποτελεσματικό εάν του πείτε (Δες τι καλός μαθητής είναι ο αδελφός σου που προσπαθεί περισσότερο, νομίζω οτι και εσύ μπορείς να το καταφέρεις αν προσπαθήσεις») Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να δημιουργήσετε έχθρα, αντίδραση και μίσος ανάμεσα στα παιδιά. Ούτε βέβαια οι χαρακτηρισμοί όπως (πχ χαζός, ανόητος, τεμπέλης) βοηθούν πάνω στα νεύρα σας διότι δημιουργούν «ταμπέλες» που στιγματίζουν το παιδί και θίγουν την αυτοπεποίθηση τους.

4)Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας με τα παιδιά σας! Όταν λέμε χρόνο εννοούμε όχι να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο αλλά να κάνετε διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά! Φτιάξτε το αγαπημένο του γλυκό. ένα πάζλ, μοντάρετε ένα παιχνίδι του, διαβάστε ένα βιβλίο παρέα, πηγαίνετε ένα περίπατο ή για ποδήλατο.Το παιδί μέσα από αυτή τη διαδικασία θα νιώσει σημαντικό και όχι μόνο και παραμελημένο.

5)Δώστε του ευθύνες να αναλάβει μέσα στο σπίτι.Δουλειές του σπιτιού, όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του, να τακτοποιήσει το δωμάτιο του ,να στρώσει το κρεβάτι του, ακόμα και αν θέλει να αναλάβει να φτιάξει κάτι στο χώρο της κουζίνας όσο και αν σκέφτεστε εάν θα λερώσει φροντίστε να το φτιάξετε μαζί.Ετσι θα νοιώσει υπεύθυνο, σημαντικό και χρήσιμο συμβάλλοντας στην καλλιεργεια της αυτοπεποίθησης του.Σημαντική συμβουλή: Ποτέ δεν ξανακάνετε τη δουλειά που πριν από λίγο έκανε το παιδί σας, προσπαθώντας να την διορθώσετε, διότι το παιδί θα βιώσει ματαίωση και το πιο πιθανό είναι να μην την ξανακάνει.

6)Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζετε ότι νοιώθει μοναδικό όταν προσπαθεί να σας περιγράψει κάτι και το ακούτε προσεχτικά και ουσιαστικά. Να είστε πάντα διαθέσιμοι να ακούτε το παιδί σας όταν προσπάθει να σας πει τα νέα του από το σχολείο, ή όταν σας δείχνει μια ζωγραφιά του ή έναν καλό βαθμό που πήρε στην αριθμητική, ακόμα και όταν σας λέει τα παράπονα του από του συμμαθητές του οφείλετε να το παρακολουθείτε με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τότε θα είστε σε θέση να διορθώσετε τυχόν λάθη και συμπεριφορές.

7)Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πετύχει τους στόχους του όσο δύσκολοι και αν σας φαίνονται ότι είναι για εκείνο.Οφείλετε να είστε συμπαραστάτες του για να νοιώσει ό,τι του δείχνετε εμπιστοσύνη, του δείνετε δύναμη για να προχωρήσει κι ας μην καταφέρει εν τέλει να φτάσει στον στόχο. Πάντα προετοιμάζουμε το παιδί για μια ενδεχόμενη αποτυχία.

8)Μην ξεχνάτε οτι το παιδί δεν είναι «κτήμα» σας αλλά έχει προσωπικότητα και θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να νιώθει ότι μετρά η γνώμη του. Πρέπει να νοιώθει ό,τι έχει άποψη και δικαιώμα επιλογής και οποιαδήποτε απαγόρευση θα πρέπει να νοιώθει ό,τι γίνεται για την προστασία του και να είναι καλά τεκμιριωμένη! Σε προτεραιότητα μπαίνουν τα «θέλω» και οι προσδοκίες του παιδιού και όχι τα «θέλω» των γονέων. Να σέβεστε τις επιθυμίες του παιδιού σας, όποιες κι αν είναι αυτές.

9)Είναι πολύ σημαντικό επίσης να δημιουργείτε πάρτυ και να καλείτε κόσμο στο σπίτι με αφορμή κάποια γιορτή ή τα γενέθλια του γιατί το βοηθάτε έτσι να νοιώθει ξεχωριστό. Το βοηθάτε επίσης να κοινωνικοποιείται ,του αφήνετε χώρο να προβάλει την προσωπικότητα του προς τους φίλους του όταν κινείστε διακριτικά στο χώρο !

10)Ως γονιός να παρέχετε στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, γνώσεις και αξίες που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Το μαθαίνετε να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του, να έχει κριτική άποψη, κάνοντάς του μαθήματα ζωής από την βρεφική ηλικία ακόμα το προετοιμάζετε για τους κινδύνους και τις δυσκολίες της ζωής. Δημιουργείστε έναν ακέραιο και δυνατό χαρακτήρα γεμάτο αυτοπεποίθηση, έτοιμο να προσφέρει στην κοινωνία και στους συνανθρώπους του!

Πηγή