Διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης!!!

diabhthsΟ σκοπός της σωστής διατροφής για τον διαβήτη Τυπού 2 είναι:

Η ρύθμιση των επιπέδων του σακσάρου και των λιπιδίων στο αίμα

Η πρόληψη των οξέων και μακροχρόνιων επιπλοκών του διαβήτη

Η διατήρηση της καλής θρεπτικής κατάστασης

Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής

Η δίαιτα που συστήνεται στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται στα πλαίσια της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Δεν περιλαμβάνει αποκλεισμό ομάδων τροφίμων αλλά στηρίζεται στη σωστή κατανομή υγειινών τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι βασικές δηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι ακόλουθες:

  • Να διατηρήσετε το βάρος σας, αν αυτό είναι σε φυσιολογικά επίπεδα (ΔΜΣ: 18.5- 25 Kgr/m2).
  • Να χάσετε βάρος αν είσαστε ήσαστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος (ΔΜΣ:≥25 Kgr/m2). Χάνοντας το επιπλέον βάρος ρυθμίζεται και το σάκχαρό σας καλύτερα.
  • Να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα μικρότερα, ως σνακ (Δεκατιανό, Απογευματινό, και προ του ύπνου). Προσπαθήστε να μην μένετε νηστικός για πάνω από 3 ώρες!
  • Να θυμάστε ότι τα τακτικά γεύματα βοηθούν στο να ελέγχονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μην παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
  • Να έχετε σταθερές ώρες που καταναλώνετε τα γεύματα ή τα σνακ.
  • Να καταναλώνετε στα κυρίως γεύματα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, ψωμί ή ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή όσπριο, φρούτα, λαχανικά, λίπη). Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου και προκαλείται πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού (δηλαδή χορταίνετε πιο γρήγορα).
  • Να καταναλώνετε ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης ή πολύπορα, και γενικά όσο το δυνατό λιγότερο κατεργασμένες τροφές (βρώμη, κριθάρι, κτλ). Οι τροφές αυτές περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην ρύθμιση του διαβήτη.
  • Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Να περιορίστε την κατανάλωση της ζάχαρης και των γλυκών που περιέχουν λίπος (πάστες, τούρτες).
  • Να περιορίστε την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών (ασπαρτάμη, φρουκτόζη κτλ).
  • Να περιορίσετε τη πρόσληψη νατρίου (αλατιού). Δίαιτα υψηλή σε νάτριο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Να αποφύγετε την κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων (πατάτες τηγανιτές, πατατάκια, τηγανιτά λαχανικά, κρέατα, ψάρια ή πουλερικά).
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως κόκκινο κρέας, βούτυρο, γλυκίσματα (γλυκά ζαχαροπλαστείου, κρουασάν κ.ά.), έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα (πατατάκια, γαριδάκια, αρτοσκευάσματα όπως τυρόπιτα, κασερόπιτα, κ.ά.], πλήρη γαλακτοκομικά, αβγό, τυριά με πολλά λιπαρά κ.ά.
  • Να αυξήσετε την κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαιόλαδο, μαργαρίνες εμπλουτισμένες με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή στερόλες, γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λιπαρά ψάρια (μπακαλιάρος, μουρούνα, καλαμάρι, τόνος κονσέρβας)]
  • Να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.
  • Να μειώσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση του αλκοόλ. 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί μερικές φορές την εβδομάδα πιθανόν να ωφελούν την υγεία της καρδιάς αλλά και του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως ώστε να εξασφαλίσετε την ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι: Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν πως το πράσινο τσάι δύναται να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των πακεταρισμένων τροφίμων. Δώστε προσοχή στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε λίπος, αλλά και στους τύπους του (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), την ποσότητα του νατρίου και των σακχάρων που περιέχουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές!
  • Να εντάξετε την άσκηση και την αυξημένη φυσική δραστηριότητα  στον τρόπο ζωής σας.
  • Θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου σας στο αίμα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Καταναλώστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο ταχύτερη και σε μεγαλύτερο βαθμό αναμένεται να είναι η αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση αυτής. Ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα πέψης και απορρόφησης του υδατάνθρακα της τροφής και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των διαφόρων τροφίμων.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Author: Care24.gr

Share This Post On