Η αναγκαιότητα των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στη σύγχρονη διατροφή

42-16205928H κα Σκουρολιάκου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανέλυσε την αναγκαιότητα των πολυβιταινούχων σκευασμάτων στα πλάισια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής- Διαιτολογίας.

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των διαιτητικών συμπληρωμάτων. Πρόκειται για δισκία, κάψουλες, κόνεις ή υγρά παρασκευάσματα που περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών, μετάλλων καιιχνοστοιχείων. Συνήθως περιέχουν το 100% των συνιστώμενων προσλήψεων για τις βιταμίνες, ενώ η περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία ποικίλει.

Οι λόγοι λήψης συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την αντιμετώπιση της κόπωσης, την βελτίωση της άμυνας του οργανισμού και την ευεξία.

Γενικά, η χρήση των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων θεωρείται ασφαλής με τη προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης, η δόση ρυθμίζεται κατάλληλα και το άτομο παρακολουθείται τακτικά, τόνισε η κυρία Σκουρολιάκου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών και τα οφέλη της χρήσης τους στο πληθυσμό, τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Η χρήση τους φαίνεται πως βελτιώνει τη ποιότητα ζωής σε ηλικιωμένους ασθενείς, τα συμπτώματα της κόπωσης και τις διαταραχές διάθεσης.

Επίσης, η προληπτική και θεραπευτική τους χρήση σε παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, η σιδηροπενική αναιμία και οι νευρολογικές παθήσεις είναι αποδεδειγμένη. Αντίθετα, η ισχύς των ενδείξεων για την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους για τη πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και οφθαλμολογικών εκφυλιστικών παθήσεων είναι χαμηλή.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Author: Care24.gr

Share This Post On