Gallery

Επικοινωνία

elia

Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση στην αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Η κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, αφού η πλειοψηφία των ερευνών αναδεικνύει την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Την εποχή που το σύνολο του πληθυσμού ακολουθούσε αυτή τη διατροφή διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης είχαν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Ποιο είναι όμως το μυστικό της κρητικής διατροφής; Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, τρώνε ψάρι, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό. Άλλο χαρακτηριστικό του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο. Το σημαντικότερο όμως διατροφικό στοιχείο είναι το ελαιόλαδο, το οποίο για τους Κρητικούς αποτελεί τη βασική πηγή λίπους. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις. Είναι σίγουρο είναι ότι η μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και να την ακολουθήσουμε. Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών, δεν πίστευαν στα μάτια τους! «Πόσο λάδι τρώνε, Θεέ μου», αναφώνησε ο διεθνούς φήμης γιατρός και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής Ancel Keys, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη των 7 χωρών που έκανε τη μεσογειακή διατροφή ταυτόσημη με την κρητική και την ανέδειξε παγκοσμίως ως ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία. Σήμερα πιστεύεται πως το ελαιόλαδο είναι ένα μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνο προστατεύει την καρδιά αλλά και πολλά άλλα όργανα του οργανισμού και δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών, όπως φάνηκε πρόσφατα και από τη μελέτη EPIC της κυρίας Τριχοπούλου σχετικά με την ολική θνησιμότητα και τη μεσογειακή διατροφή. Τέλος, η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβαίνουν στην παραγωγή προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο ως κύριο λιπίδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των αλλαντικών με ελαιόλαδο, στα οποία πραγματοποιήθηκε η μέγιστη δυνατή υποκατάσταση του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, δίνοντας ένα τελικό προϊόν που καταφέρνει να συνδυάσει τη γεύση των αλλαντικών με την προστατευτική δράση του ελαιόλαδου. Η συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τη βιομηχανία τροφίμων, γιατί αφενός συγχρονίζεται με τις οδηγίες επίσημων φορέων υγείας που συστήνουν την αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους στη διατροφή με μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά, αφετέρου καταφέρνει να δώσει τη δυνατότητα σε ένα παραδοσιακά ανθυγιεινό φαγητό να αναβαθμίσει τη θέση του και να προσπαθήσει να αγγίξει τις διατροφικές τάσεις της σύγχρονης εποχής. |MD

richtereuro

Δ. Ρίχτερ,MD, FESC, FAHA.

Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής

Ευρωκλινικής Αθηνών.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *