1. Έχετε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων και δραστηριοτήτων. Τι σας κέρδισε στη γαστρονομία;
Η γαστρονομία είναι μια γνώση διεπιστημονική. Η σοβαρή ενασχόληση με αυτή απαιτεί γνώσεις: ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας, χημείας, γεωργίας και άλλων επιστημών. Τα 6 χρόνια σπουδών στα οικονομικά και στο μάρκετιγκ, με βοήθησε πολύ για να διεισδύσω ουσιαστικά και σχολαστικά στο κόσμο της γαστρονομίας. Από μικρό παιδί είχα μια μαγική σχεδόν σχέση με τη μαγειρική και μια περιέργεια για τα προϊόντα και τη σωστή τους χρήση. Στο χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής ανακάλυψα γαστρονομικά μονοπάτια και παθιάστηκα με τη δουλειά μου.
2. Ποια θεωρείτε τα γαστρονομικά σας μυστικά τα οποία εξασφαλίζουν επιτυχία σε κάθε συνταγή;
Η γνώση των υλικών (διατροφικά, τεχνικά, μαγειρικά) και ο σεβασμός της εποχικότητάς τους. Δε χρησιμοποιώ προϊόντα στη μαγειρική μου «εκτός εποχής», το θεωρώ προσβλητικό για τη φύση και γι΄ αυτούς που θα γευθούν το φαγητό μου. Επίσης, η αγάπη και η φροντίδα, το φαί θέλει χάδι λέει η γιαγιά μου και έχει δίκιο. Η τεχνογνωσία, θα μπορούσα να προσθέσω που σπουδάζεται και κατακτάται με την καθημερινή ενασχόληση. Αν σκεφτώ βέβαια το πόσο σωστή (τεχνικά) και καλή μαγείρισσα είναι η μαμά μου, χωρίς να έχει σπουδάσει μαγειρική θα καταλήξω πως η εμπειρία είναι απαραίτητη.
3. Έχετε υπογράψει 6 βιβλία μαγειρικής. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Έχουν διαφορετικό θέμα και κόνσεπτ το καθένα. Τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι όλα περιέχουν συνταγές που αγαπώ και τις μαγειρεύω στους αγαπημένους μου, για πολλά χρόνια πριν τις καταχωρήσω στα βιβλία. Σε όλες τις συνταγές προσπαθώ να είμαι κατατοπιστική και ξεκάθαρη. Μοιράζομαι απλόχερα τα μυστικά και τις ανακαλύψεις μου με τους αναγνώστες.
4. Το τελευταίο σας βιβλίο μαγειρικής «Η κουζίνα της μαμάς μου» αγαπήθηκε από πολύ κόσμο και αποτελεί ένα ταξίδι αναμνήσεων στις γεύσεις που αγαπήσαμε. Εσείς τι ξεχωρίζετε σε αυτό;
«Η κουζίνα της μαμάς μου» είναι ένα βιβλίο «οικογενειακή υπόθεση». Περιλαμβάνει αγαπημένες συνταγές με τις οποίες μεγάλωσα ελαφρώς διαφοροποιημένες, με λιγότερα λιπαρά και πιο μοντέρνα αισθητική. Ένα βιβλίο που μαγειρεύτηκε, φωτογραφήθηκε και φαγώθηκε στη γενέτειρα μου, ένα όμορφο μικρό χωριό, την Κυρτώνη Φθιώτιδος. Ήταν όλοι εδώ, η μαμά για να μαγειρεύει μαζί μου, ο μπαμπάς μου να μας προμηθεύει με υλικά, τα γιοκάκια μου για να δοκιμάζουν… Έγινε για γαλλικό εκδοτικό οίκο, κυκλοφορεί στη Γαλλία και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ
5.Πως γεννήθηκε η ιδέα για το εστιατόριο «Evi evane» στο Παρίσι;
Βρεθήκαμε στο Παρίσι εγώ και η Μαρία, η αδερφή μου, για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Σα φοιτήτριες βλέπαμε το επίπεδο των ελληνικών εστιατορίων και την τουριστική κουζίνα χαμηλής ποιότητας και στεναχωριόμασταν. Το θεωρούσαμε άδικο για την ιστορία και το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μακριά από τουριστικά κλισέ μια ελληνική κουζίνα οικογενειακή, θηλυκή και ταξιδιάρικη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το EVI EVANE. Το γεγονός ότι βρισκόμασταν στο Παρίσι στη Μέκκα της γαστρονομίας, με εστιατόρια που προωθούσαν την εθνική τους κουζίνα με υπερηφάνεια, μας τόνωσε την επιθυμία για ένα ελληνικό εστιατόριο με αληθινή ελληνική κουζίνα και πολλά ελληνικά προϊόντα.
6. Πώς καταφέρνετε να δραστηριοποιείστε ταυτόχρονα σε 2 χώρες: Ελλάδα και Γαλλία.
Τα τελευταία 5 χρόνια ζω και δουλεύω και στις δύο χώρες. Επέλεξα να μην διαλέξω… Οργάνωση, ατέλειωτα ταξίδια, πολύ κούραση και γερά νεύρα, φαντάζουν εύκολα για ανθρώπους σαν εμένα, που έχουν την «πολυτέλεια» το επάγγελμα τους να είναι το πάθος τους, το μεράκι τους και το χόμπι τους.
7. Προσπαθείτε στις γαστρονομικές σας δημιουργίες να «παντρεύετε» γαλλικές και ελληνικές γεύσεις;
Το γεγονός ότι έχω ζήσει πολλά χρόνια στο Παρίσι σίγουρα επηρεάζει τις μαγειρικές δημιουργίες μου. Ιδιαίτερα σε σχέση με τεχνικές και την αισθητική στο πιάτο. Δε χρησιμοποιώ Γαλλικά προϊόντα στην Ελλάδα, δεν τα αναζητώ και δε νομίζω ότι ταιριάζουν στο κλίμα. Αντίθετα, στο εστιατόριο μου στο Παρίσι χρησιμοποιώ πολλά ελληνικά προϊόντα, γιατί ελληνική κουζίνα χωρίς ελληνικά προϊόντα δε σε ταξιδεύει.
8. Οι σύγχρονες νοικοκυρές δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Τι συμβουλές θα τους δίνατε;
Πάνω από όλα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του να μαγειρεύουν στο σπίτι για τους αγαπημένους τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης. Ωστόσο, χρειάζεται καλή οργάνωση στις αγορές και στις προετοιμασίες. Ένα καλό βιβλίο μαγειρικής θα τις βοηθήσει σε ιδέες και τεχνικές. Το βιβλίο μου «τι τρώμε σήμερα» στοχεύει στο να βοηθήσει, να εμπνεύσει και να κατατοπίσει για γρήγορα, εύκολα, νόστιμα και οικονομικά μαγειρέματα.
9. Φέτος συνεργάζεστε στους «Νηστικούς πράκτορες» στο STAR, όπως και στον «Πρωινό Καφέ», με το φίλο σας το Δημήτρη Γρηγοράκη. Πως είναι η συνεργασία μαζί του;
Ο Δημήτρης Γρηγοράκης είναι πολύτιμος συνεργάτης για τους «νηστικούς Πράκτορες». Τα θέματα που μας παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους τηλεθεατές. Ο Δημήτρης είναι άρτια ενημερωμένος για το αντικείμενο του και έχει ένα μοναδικό τρόπο να γίνεται κατανοητός σε όλους. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον επαγγελματισμό του και το κλίμα θετικής διάθεσης που δημιουργεί όπου βρεθεί. Πολλές φορές έχω ζητήσει τη βοήθειά του σε διατροφικά θέματα και πάντα μου την πρόσφερε απλόχερα. Από την άλλη ο Δημήτρης είναι πολύτιμος και πιστός φίλος. Τον αγαπώ και χαίρομαι που είμαι φίλη του!
Πηγή: www.logodiatrofis.gr