Gallery

Επικοινωνία

televisionΕίναι δεδομένο ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά για τη διατροφή μας δεν επηρεάζονται μόνο από το αίσθημα της πείνας και τη διαθεσιμότητα της τροφής, αλλά και από άλλους παράγοντες, ξεκινώντας από τις προσωπικές γνώσεις, πεποιθήσεις και συνήθειες, μέχρι και γεωγραφικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικό-οικονομικούς άλλους παράγοντες, τόνισε ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Lead Auditor (ISO22000, ISO9001, ISO14001). Οι επιλογές μας επηρεάζονται επίσης από ιδιαίτερες καταστάσεις υγείας (όπως αλλεργία, φαινυλκετονουρία ή διαβήτης) αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο των επιστημών της υγείας και της διατροφής και της τεχνολογίας τροφίμων.

Από που αντλεί πληροφόρηση ο καταναλωτής; MME,Internet ,Word of mouth – από στόμα σε στόμα ,Φίλοι ,Διαιτολόγοι ,Γιατροί

Στη σύγχρονη εποχή η ροη των πληροφοριών είναι καταιγιστική και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τον μέσο άνθρωπο η κυριότερη πηγη πληροφοριών είναι τα ΜΜΕ. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος, περιοδικά και, ολοένα και περισσότερο, το ίντερνετ, φέρνουν στον μέσο άνθρωπο τα αποτελέσματα των νέων μελετών και τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας της διατροφής.

Πολλές από τις πληροφορίες που φτάνουν συχνά στον καταναλωτή φαίνεται να είναι αντικρουόμενες.

Επιπλέον, δεν είναι «νέο» το ότι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε ορισμένες άλλες χώρες, τα ΜΜΕ χαρακτηρίζονται από τρομολαγνεία.

Πως όμως μπορεί ο καταναλωτής να πάρει σωστές αποφάσεις σχετικά με το τι τρώει;

Το ιδανικό σενάριο κα ήταν ο κάθε καταναλωτής να είναι εκπαιδευμένος να κρίνει ανεξάρτητα την εγκυρότητα κάθε νέας μελέτης ή δημοσιεύματος. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό μια «ασφαλής» λύση είναι προφανώς οι ειδικοί. Σε ότι αφορά τα τρόφιμα και την ασφάλειά τους μια πληθώρα επιστημόνων έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την «αρμοδιότητα» να ενημερώσουν κατάλληλα τους καταναλωτές.

Η κριτική ικανότητα, η εξοικείωση με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των διαφόρων μελετών, η αναζήτηση ανασκοπήσεων η μετα-αναλύσεων μελετών για συγκεκριμένα ζητήματα, η πρόσβαση σε έγκυρες και αξιόπιστες πήγες (πανεπιστήμια, επιστημονικά περιοδικά, αρμόδιοι φορείς υγείας και ρυθμιστικές αρχές) είναι λίγα μόνο από τα εργαλεία που διαθέτει ο καλά καταρτισμένος και υπεύθυνος επιστήμονας.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *