Gallery

Επικοινωνία

vatomouraΕίναι δυνατό τα βατόμουρα να αποτελέσουν σημείο κλειδί στη μείωση της χοληστερόλης; Πιθανό, ύστερα από την παρουσίαση αποτελεσμάτων πρόσφατης μελέτης που έγινε σε συνέδριο στο Σικάγο. Οι ερευνητές χορήγησαν σε δυο ομάδες ποντικιών μια διατροφή εξαιρετικά υψηλή σε χοληστερόλη. Η διαφορά ήταν ότι στην μια ομάδα ταυτόχρονα χορήγησαν επιπλέον και βατόμουρα, ενώ στη δεύτερη ομάδα σύστησαν γενικές διατροφικές οδηγίες για μείωση χοληστερόλης. Μετά το τέλος της μελέτης, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης ήταν 19% χαμηλότερα στην ομάδα που κατανάλωνε ταυτόχρονα τα βατόμουρα σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Επιπλέον, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης ήταν κατά 25% χαμηλότερα στην πρώτη ομάδα σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε τη συμπληρωματική διατροφή με τα βατόμουρα.

Τα αποτελέσματα αυτά πιθανόν να οφείλονται σε ορισμένα συστατικά, όπως η ρεσβερατρόλη που βρίσκονται στη φλούδα των βατόμουρων και τα οποία συγκεκριμένα μπορούν να ενεργοποιήσουν μια πρωτεΐνη η οποία εμπλέκεται στη διάσπαση των λιπών.

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *