Gallery

Επικοινωνία

orangeΗ κατανάλωση χυμών παρουσιάζει αύξηση παγκοσμίως. Εκτός από το ότι οι χυμοί αποτελούν ένα ευχάριστο, δημοφιλές ποτό…είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις θρεπτικές τους ιδιότητες έτσι ώστε να τους χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, όσο το δυνατό καλύτερα.

Για τα φρούτα και λαχανικά, είναι γενικώς αποδεκτό ότι μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο και καρδιακές ή αγγειακές παθήσεις. Αντίθετα για τον αγνό χυμό που προέρχεται από αυτά, συχνά δεν δίνεται η σημασία που πραγματικά έχει.

Είναι γνωστό ότι η ευεργετική δράση των χυμών δεν περιορίζεται σε μία μόνο θρεπτική ουσία που περιέχουν. Είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες C, Α, Ε και Β (Β1, Β6, Β12, νιασίνη και φυλλικό οξύ). Επιπλέον, οι χυμοί, έχουν προστατευτική δράση ανάλογη με τα φρούτα και λαχανικά λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν. Συγκεκριμένα, φυτοχημικά συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη του σταφυλιού, η λουτεΐνη και η κερκετίνη του μήλου περιέχονται φυσικά στα φρούτα, αλλά και στους χυμούς τους και παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο ενάντια σε ασθένειες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο χυμό (φυσικά σάκχαρα) προσφέρουν εξαιρετική ενέργεια κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά κυρίως σε καταστάσεις όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες όπως συμβαίνει σε καταστάσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας ή όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Η κατανάλωση φυσικών χυμών είναι ισοδύναμη με την κατανάλωση φρούτων, με μόνη διαφορά ότι οι χυμοί δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα φρούτα. Αν λέμε ότι είναι καλύτερο να τρώμε τα φρούτα, το δεύτερο καλύτερο είναι να πίνουμε τους χυμούς τους. Οι 100% φυσικοί χυμοί δεν έχουν λίπος και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυσικά φυτοχημικά συστατικά, που θωρακίζουν την υγεία.

Ένα ποτήρι (200 ml) φυσικού χυμού φρούτου μπορεί να αποτελεί μια από τις συνολικά πέντε μερίδες-φρούτων και λαχανικών-που πρέπει να περιλαμβάνουμε για τη συνολική κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα.

Σύμφωνα με το CODEX General Standard for Fruits Juices and Nectars: «ο φυσικός χυμός φρούτου έχει όλα τα φυσικά, χημικά, οργανοληπτικά και διατροφικά στοιχεία του φρούτου, από το οποίο προέρχεται».

Επισημαίνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2006, μια άλλη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αγνών χυμών φρούτων και λαχανικών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες κάθε εβδομάδα (1 μερίδα ισούται περίπου με την ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι), είχαν 76% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που έπιναν χυμούς λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι χυμοί φρούτων ταιριάζουν απόλυτα στο σύγχρονο τρόπο ζωής και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Καθότι εύχρηστοι και προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή από τον καθένα (σχολείο, δρόμο, γραφείο) μας δίνουν τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωσή του.

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα πολύτιμα συστατικά, που είναι κρυμμένα στα φρούτα και στους χυμούς τους είναι ευπρόσβλητα από τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα. Να θυμάστε:

  • Δεν πρέπει να αφήνετε για πολύ ώρα τους χυμούς εκτεθειμένους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Να επιλέγετε χυμούς που είναι συσκευασμένοι σε αδιαφανείς συσκευασίες, γιατί έτσι προστατεύονται καλύτερα από το φως.

Συμπερασματικά, ενισχύονται τα στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι οι χυμοί φρούτων συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου προσβολής από διάφορες ασθένειες και ιδιαίτερα από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση χυμών στη διατροφή παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, μπορεί να έχει προστατευτικές για την υγεία επιδράσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΛΚΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc (Hons)

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *