Gallery

Επικοινωνία

Grafeio - Fagito gynaikaΤα διατροφικά πρότυπα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία 10ετία. Ένα από τα αίτια των αλλαγών αυτών είναι και ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνουμε στο χώρο της εργασία μας. Και αν σε αυτό προσθέσουμε τον χρόνο μετακίνησης προς και από αυτή τότε σχεδόν το μισό της ημέρας μας βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

Στις ημέρες μας είναι όλο και πιο σπάνιο να καταναλώσει κάποιος τα γεύματά του με την ησυχία του και στο σπίτι του. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, να τρώνε μια φορά την ημέρα, συνήθως αργά το βράδυ και να καταναλώνουν γεύματα από έξω. Τα γεύματα αυτά συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδηγεί σε προσθήκη βάρους και σωματικού λίπους, σε απώλεια της ενέργειας (ζωτικότητας) και των αμυνών του οργανισμού καθώς και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά όλη την ημέρα και όχι μια φορά την ημέρα.  Ωστόσο με λίγη προσπάθεια και θέληση ο εργαζόμενος μπορεί να έχει μια καλή διατροφή.

TIPS

  • Αν δεν μπορείτε να έχετε σταθερά γεύματα, τουλάχιστον φροντίστε να τρώτε ανά δύο με τρεις ώρες (τρία μεγάλα γεύματα και δύο μικρά). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί πάνω από τετράωρο.
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό (π.χ γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρυγανιές μέλι και μαλακή μαργαρίνη , ή φρούτα, κράκερ, μπισκότα, μισό σάντουιτς {μαύρη μπαγκέτα με γαλοπούλα και τυρί τύπου light} ) το οποίο θα καταναλώσετε στο σπίτι ΠΡΙΝ φύγετε για το χώρο εργασίας σας.
  • Να φροντίσετε πάντα να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ (όπως κουλούρι με σουσάμι, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί σικάλεως, μπάρες δημητριακών, παξιμάδια από σίκαλη, κράκερ με λίγο τυρί cottage ή άλλου τύπου τυρί χαμηλό σε λιπαρά, παστέλι, ρυζόγαλο) τα οποία θα σας δώσουν ενέργεια.
  • Περιστασιακά σνακς. Τρόφιμα όπως πατατάκια, γλυκά σοκολάτα και γλυκά είναι τα πιο συνηθισμένα σνακς και είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Μπορούμε να τα λαμβάνουμε περιστασιακά αλλά να μην αποτελούν την καθημερινή μας λύση.
  • Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι ή το εστιατόριο τότε τα έτοιμα γεύματα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες όπως διάφορα σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, λαχανικά και τόνο ή κοτόπουλο ή τυρί και γαλοπούλα, σαλάτες με τυρί, όσπρια ή και ζυμαρικά χωρίς μαγιονέζα και παχυντικές σάλτσες και με λίγο λάδι (ελαιόλαδο).
  • Για περισσότερη ενέργεια μην ξεχνάτε να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών αλλά και αρκετό νερό (1,5-2 λίτρα). Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και εντάξτε στην καθημερινότητά σας ροφήματα από πράσινο τσάι ή βότανα.
  • Τέλος αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο στο χώρο εργασίας σας στην άσκηση για να καταπολεμήσετε την ακινησία που είναι η αιτία πολλών παθολογικών επιπτώσεων, καθώς και για να έχετε περισσότερη αντοχή, ενέργεια  και διάθεση στη δουλειά αλλά και στη ζωή σας.

Η αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία είναι αναμφισβήτητη. Άλλωστε η ελληνική φύση διαθέτει μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

Κωνσταντίνος Αποστολάκης,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc,

Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, BSc,

Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *