Gallery

Επικοινωνία

Άραγε το καλοκαίρι ευνοεί την υιοθέτηση ενός προγράμματος δίαιτας;

Το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ιδανική εποχή για δίαιτα, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Ωστόσο, οι διατροφικές «κραιπάλες» των καλοκαιρινών μηνών και ιδιαίτερα των διακοπών (ταβερνάκια, ουζερί, μπαράκια), δυσκολεύουν την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος, πόσο μάλλον να το μειώσουμε!

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αντισταθμίζοντας τις διατροφικές ατασθαλίες με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, περπάτημα, beach βόλευ, ρακέτες) και αξιοποιώντας την άνεση χρόνου, όπως και την απουσία ψυχολογικών πιέσεων που προσφέρουν οι διακοπές, μπορούμε να καταφέρουμε να μείνουμε σταθεροί και γιατί όχι να μειώσουμε τα κιλά μας. Έτσι, στη βαλίτσα μας, εκτός από μαγιό, παρεό, αντηλιακά προσθέτουμε και τις βασικές συμβουλές διατροφής, προκειμένου να χαρούμε τις διακοπές χωρίς το άγχος των περιττών κιλών.

Τα παρακάτω μυστικά θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε μία ποιοτική διατροφή στις διακοπές που πρώτα απ΄ όλα θα μας χαρίσει υγεία και ευεξία. 

  • Νερό φρούτα και χυμοί

Η αυξημένη κατανάλωση νερού (10-12 ποτήρια), φρούτων και χυμών θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καλοκαιρινής διατροφής. Η αυξημένη θερμοκρασία, οδηγεί στην αυξημένη αποβολή ιδρώτα και ταυτόχρονα στη μείωση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Συνεπώς, διαταράσσεται η υδατική ισορροπία του σώματος, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα, όπως μυϊκές κράμπες, εύκολη κόπωση, αδυναμία κλπ.

  • Πρωινό γεύμα

Η λήψη ενός καλού πρωινού στις διακοπές είναι απαραίτητη!!! Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και θα μας δώσει ενέργεια για ένα σημαντικό διάστημα της ημέρας. Καλό είναι να περιλαμβάνει άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και φρέσκα φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων.

  • Το κυρίως γεύμα

Το κυρίως γεύμα στις διακοπές μπορεί να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, μεσημέρι ή βράδυ. Θα πρέπει να τρώμε πάντα μία μεγάλη σαλάτα που συνοδεύεται με ψάρι ή θαλασσινά ή κρέας ή κοτόπουλο και ενίοτε ένα μικρό πιάτο (πιάτο φρούτου) από διάφορους θερμιδογόνους μεζέδες.

  • Όχι στη ζάχαρη

Να αποφύγουμε γλυκίσματα, παγωτά, ακόμα και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Περιέχουν αρκετές θερμίδες, ενώ η θρεπτική τους αξία είναι περιορισμένη. Αντ’ αυτών θα πρέπει να προτιμήσουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων ή χυμών, που διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά και απομακρύνουν την επιθυμία για γλυκό. Επιπλέον το μεγάλο κέρδος τους είναι ότι εφοδιάζουν τον οργανισμό με  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

  • Με μέτρο το αλκοόλ

Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται, γιατί παρέχει αρκετές θερμίδες (7kcal/gr) και προκαλεί αυξημένη διούρηση, αφυδατώνοντας γρήγορα τον οργανισμό. Στην παραλία μπορούμε να πίνουμε χυμούς φρούτων και λαχανικών, παγωμένο τσάι και νερό. Καλές προτάσεις για τη βραδινή μας έξοδο στα μπαράκια είναι το κρασί, η μπίρα, το μαρτίνι με σόδα, κοκτέιλ φρούτων, τζιν τόνικ, αναψυκτικά light, bloody mary (βότκα με χυμό ντομάτας) και οι γρανίτες.

  • Άσκηση στην παραλία

Οι ώρες στην παραλία προσφέρονται για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια: σκι, beach βόλευ, ρακέτες και περπάτημα πάνω στην άμμο. Πολλές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και μέσα στη θάλασσα. Μπορούμε επίσης να περπατάμε και να κινούμαστε μέσα στο νερό. Ας μην ξεχνάμε ότι η γυμναστική μέσα στο νερό συμβάλλει στον περιορισμό της κυτταρίτιδας και στη σύσφιξη της επιδερμίδας, σαν μία μορφή θαλασσοθεραπείας.

  • Έξοδος χωρίς ενοχές: στα ουζερί και τις ταβέρνες λέμε ΝΑΙ!

Στην ταβέρνα ή το ουζερί μπορούμε να απολαύσουμε τους μεζέδες και την παρέα χωρίς ενοχές ότι εκτρεπόμαστε από  τη δίαιτά μας. Μπορούμε να φάμε άφθονα λαχανικά που συνοδεύονται με 20-25 πιρουνιές – κουταλιές από τα ακόλουθα:

Μέχρι 4 πιρουνιές                                                          Μέχρι 8 πιρουνιές

Τηγανητά κολοκυθάκια                                                 2-3 Καλαμαράκια τηγανητά
Γαρίδες και ψάρι ψητά                                                   Τηγανητές μελιτζάνες
2-3 αθερίνες                                                                  Χταπόδι και σουπιά ψητά
Τυροκροκέτες                                                                2-3 κουταλιές σαγανάκι μύδια
Τηγανητά τύπου κροκέτας                                             Οστρακοειδή
2-3 κουταλιές σαγανάκι γαρίδα                                      Τυροκαφτερή

Στην ταβέρνα λέμε ΝΑΙ

2-3 Κεφτεδάκια                                                         
Τηγανητές πατάτες
2 κουταλιές φάβα
2-3 παϊδάκια (μπορούμε να αφαιρέσουμε το λίπος τους)
1 κουταλιά μελιτζανοσαλάτα
1 μικρή μπριζόλα
1 κουταλιά τζατζίκι

Ελένη Σολωμού

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr