Gallery

Επικοινωνία

kokoretsiΤο Πασχαλιάτικο τραπέζι, έχοντας συμβολική σημασία, αποτελεί την εκτόνωση των απανταχού Χριστιανών μετά τη Σαρακοστή (σαράντα και πλέον ημέρες νηστείας). Αυτό όμως είναι κάτι που ίσχυε για τους παλαιότερους, αφού οι σύγχρονοι Νεοέλληνες μπορεί ως “γνήσιοι” Χριστιανοί να ακολουθούν πιστά τις “οδηγίες” διατροφής ανήμερα του Πάσχα, αλλά όχι πριν…

Έτσι, το πασχαλινό τραπέζι που θεωρητικά έχει σα σκοπό να τονώσει τον οργανισμού μετά από τη νηστεία, σήμερα γίνεται “μπούμερανγκ”. Η πλουσιότητα του σε ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, πουρίνες, ολικά λιπίδια, αλλά και θερμίδες επιβαρύνει κατά πολύ τον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο με απλά στομαχικά προβλήματα έως και με σοβαρότερα πρόβλημα π.χ. εμφράγματα, που έχουν ως σημείο αναφοράς το πασχαλινό τραπέζι.

Το αρνάκι, το κοκορέτσι, τα τηγανιτά του Πασχαλινού τραπεζιού, έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς τροφές. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως δεν βλάπτει τόσο η απλή κατανάλωση τους, όσο η υπερκατανάλωση… Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι αν απλά “τσιμπολογήσουμε” από τις παραπάνω τροφές, αλλά αν τις υπερκαταναλώσουμε.

Λοιπόν, Θα κάνουμε Πάσχα; ή τελικά θα φάμε με σύνεση; Το Πασχαλινό τραπέζι έχει πάνω απ’όλα συμβολική σημασία και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε… Μπορούμε με σύνεση και αυτοσυγκράτηση, να δώσουμε περισσότερη διατροφική έμφαση στα λαχανικά και παράλληλα να προτιμήσουμε τα λιγότερο επιβλαβή τρόφιμα. Το κατσίκι υπερέχει σαφέστατα διατροφικώς από το αρνί. Αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες, αλλά το 1/3 λίπους σε σχέση με το αρνί, γεγονός που το καθιστά περισσότερο προτιμητέο.

Το κοκορέτσι τα εντόσθια και τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο. Όσο για τα γλυκά, τα κουλουράκια, τα τσουρέκια κ.λ.π. που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι, είναι εύγεστες τροφές αλλά αρκετά θερμιδογόνες. Έτσι η κατανάλωση τους με μεγάλη σύνεση είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να αποφύγουμε προβλήματα βάρους.

Σκοπός, λοιπόν το Πάσχα  δεν είναι από διατροφικής πλευράς να “κάνουμε Πάσχα”, αλλά να φάμε με σύνεση. Η … δίαιτα μπορεί να αναβληθεί για λίγο, ακόμη για “μετά το Πάσχα”, αλλά σήμερα ας υιοθετήσουμε τη λογική του μέτρου! Ας μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά!!!

Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,MSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *