Gallery

Επικοινωνία

breakfast_Γνωρίζατε ότι η ετοιμολογία της λέξης πρωινό στα αγγλικά σημαίνει «…σπάσιμο της νηστείας;…», «breakfast= breaking fast»! Στην ουσία το πρωινό μας βοηθά στο να ανακτήσει την ενέργεια που έχει ξοδέψει ο οργανισμός, από τα αποθέματά του, καθ’όλη τη διάρκεια της βραδινής νηστείας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις πρωινές του δραστηριότητες. Γι’αυτούς τους λόγους άλλωστε και το πρωινό αποτελεί το κυριότερο γεύμα της ημέρας, ωστόσο ακόμη το 10%-33% από εμάς το παραλείπει συστηματικά.

Βέβαια το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όχι μόνο γιατί μας εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενέργεια, αλλά γιατί μας προσφέρει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό έχουν πιο ισορροπημένα γεύματα, από αυτούς που το παραλείπουν. Και αυτό γιατί χάνοντας το πρωινό, τα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκείψουν σε λιγότερο υγιεινές επιλογές πιο μετά μέσα στην ημέρα. Επιπρόσθετα, το πρωινό βοηθά στην πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση του οργανισμού, στην καλύτερη υγεία καθώς και σε καλύτερη διάθεση.

Τί μπορεί να έχει κάποιος στο πρωινό του για να εξασφαλίσει την υγεία και την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών:

ü  Ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά, προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες. Δημητριακά, προϊόντα σίτου, ψωμάκια ή γλυκά με λίγη ζάχαρη μπορούν να δώσουν ενέργεια και να ξυπνήσουν τον μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Προσπαθήστε κάθε φορά να επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης για να εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ποσότητα των φυτικών ινών, ενώ προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση δημητριακών πλούσιων σε ζάχαρη.

ü  Φρούτα και λαχανικά, αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α και C. Το πρωινό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συμπεριλάβετε ένα από τα συνιστώμενα 5 σερβιρίσματα λαχανικών και φρούτων της ημέρας. Κόψτε μια μπανάνα ή έχετε λίγα αποξηραμένα φρούτα με τα δημητριακά σας, μισό γκρέιπφρουτ ή ένα μικρό ποτήρι χυμό ανάμικτο. Εναλλακτικά δοκιμάστε smoothies φρούτων, που είναι πολτοποιημένα φρούτα μαζί με άπαχο γάλα ή γιαούρτι. Έχοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και από διάφορες μορφές καρκίνου.

ü  Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγές πρωτεϊνης για τον οργανισμό, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών σας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ένα σερβίρισμα γάλακτος μάζι με τα δημητριακά σας καθημερινά σας εξασφαλίζει τη μισή από τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου. Αν δεν τρώτε δημητριακά έχετε ένα σκέτο ποτήρι γάλα, ή ένα μιλκσέικ φρούτων ή ένα κεσεδάκι ημίπαχο γιαούρτι.

ü  Το κρέας, το ψάρι και τα αλλαντικά είναι καλές πηγές πρωτεϊνης, σιδήρου και βιταμινών. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι απαραίτητα στο πρωινό σας, αλλά μπορούν να του δώσουν ποικιλιά. Αποφύγετε να έχετε τέτοιες επιλογές καθημερινά, όπως και επιλογές που είναι πλούσιες σε λίπος, όπως λουκάνικα, μπέϊκον και αυγά. Αλλάξτε τις μεθόδους μαγειρικής και εναλλακτικά υιοθετήστε πιο υγιεινές συνήθειες όπως βράστε το αυγό σας, ψήστε το μπέϊκον ή τα λουκάνικα που θα χρησιμοποιήσετε, βράστε φασόλια.

ü  Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, σας δίνουν ενέργεια αλλά είναι φτωχά σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα αυτά ελάχιστα. Αλείψτε με λεπτό στρώμα βουτύρου ή μαργαρίνης το ψωμί σας, αποφύγετε τα δημητριακά με ζάχαρη και τα μπισκότα, όπως και τα αεριούχα ποτά, ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείτε υποκατάστατο ζάχαρης.

Μην ξεχνάτε να παίρνετε τα απαραίτητα υγρά μέσα στην ημέρα. Συμπεριλάβετε κάτι υγρό και στο πρωινό σας, νερό, γάλα, χυμός, τσάι ή καφές σας εφοδιάζουν με τα απαραίτητα υγρά. Καλό επίπεδο ενυδάτωσης, μας προσφέρει και καλύτερη συγκέντρωση.

Τρώγοντας πρωινό καθημερινά μπορείτε να γίνετε πιο υγιείς, πιο ευτυχείς και περισσότερο ευφυείς.

Βάμβουκα Κατερίνα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *