Gallery

Επικοινωνία

Apple Cinnamon

Δελτίο Τύπου

11/02/2010

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι φλαβονόλες μπορούν να μειώνουν κατά 20% την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου!

Το τσάι η σημαντικότερη πηγή σε φλαβονόλες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, τα άτομα που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες φλαβονολών (αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών) έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού. Το τσάι είναι η σημαντικότερη πηγή σε φλαβονόλες, οι οποίες επίσης βρίσκονται στο κρασί, στο κακάο, στα φρούτα και τα λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φλαβονόλες είναι η μόνη κατηγορία από την οικογένεια των φλαβονοειδών που υπάρχουν με την ίδια περιεκτικότητα στο μαύρο και στο πράσινο τσάι. Συνεπώς, τα οφέλη τους λαμβάνονται καταναλώνοντας τουλάχιστον 3 φλιτζάνια τσαγιού[1] ανεξάρτητα από το είδος του.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν στη μετα-ανάλυση 6 μελετών από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση των φλαβονολών στην πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού. Σε όλες αυτές τις μελέτες το τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονολών που κυμαινόταν από 30% (ΗΠΑ) ως 70% (Ολλανδία) της συνολικής πρόσληψης.

Το σύνολο του δείγματος κάλυψε 111.067 άτομα εκ των οποίων τα 2.155 αφορούσαν σε θανατηφόρα και μη θανατηφόρα περιστατικά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για ένα χρονικό διάστημα από 6 έως 28 χρόνια και τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), την αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Περιπτώσεις διαγνωσμένων και χρόνιων καρδιαγγειακών ασθενών αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ των φλαβονολών και των καρδιαγγειακών ασθενειών έρχονται να προσθέσουν μεγάλη αξία σε όλο το ερευνητικό έργο που έχει γίνει ως τώρα και έχει αποδείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φλαβονοειδών συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Η πρόσληψη φλαβονολών, όπως επισημαίνεται και από την έρευνα,  συσχετίζεται θετικά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος προϋποθέτει αποχή από το κάπνισμα, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ).

Peter C. H. Hollman, Anouk Geelen and Daan Kromhout, Dietary Flavonol Intake May Lower Stroke Risk in Men and Women, Journal of Nutrition, First published ahead of print January 20, 2010 as doi: 10.3945/jn.109.116632.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Solid Relations, Μαρία Μπαριάμη, 210 8172256, mbariami@gmail.com


[1] Arab L et al, Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis, Stroke. 2009 May;40(5):1786-92

Asian Tample Bangalore Palace

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *