Gallery

Επικοινωνία

ereuna-in-vivo-ellinikos-xymos-rodi-antiokseidwtiko

Νέα έρευνα καινοτόμησε αξιολογώντας αποκλειστικά την αντιοξειδωτική επίδραση εμφιαλωμένου χυμού ροδιού στον άνθρωπο.

Η έρευνα διεξήχθη σε εμφιαλωμένο 100% ελληνικό χυμό ροδιού, στυμμένο μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή των φρούτων στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης καιΣυγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές, που κατανάλωναν μισό λίτρο τυποποιημένου χυμού ροδιού καθημερινά για μια περίοδο 15 ημερών.

Στα πλαίσια της έρευνας Mετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα των συμμετεχόντων σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία : . Αμέσως πριν από το πείραμα.

  • 15 ημέρες ακριβώς μετά από τη συνεχή καθημερινή χορήγηση του χυμού.
  • 1 εβδομάδα αφότου διακόπηκε η κατανάλωση χυμού.
  • 3 εβδομάδες αφότου οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει την πρόσληψη χυμού.

Οι δείκτες που μελετήθηκαν ήταν τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεϋδης (MDA) και τα καρβονύλια πρωτεΐνης (CARB), που αποτελούν δείκτες οξείδωσης των λιπιδίων και της πρωτεΐνης στο πλάσμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Επιπλέον, στα ερυθροκύτταρα μετρήθηκε η γλουταθειόνη (GSH), που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά μόρια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o δείκτης GSH, που συνδέεται με την αντιοξειδωτική ικανότητα, ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,6%, αμέσως μετά το τέλος της χορήγησης χυμού. Αντίθετα, τα επίπεδα των δεικτών οξείδωσης CARB και MDA μειώθηκαν κατά 19.6% και 24.4% αντίστοιχα, τόσο άμεσα όσο και μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της χορήγησης χυμού.

Τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, ενισχύει την αντιοξειδωτική κατάσταση στον άνθρωπο μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη στα λιπίδια και στις πρωτεΐνες.

Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι μια διαδικασία που δημιουργείται φυσικά, όταν αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) επιτίθενται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης. Η καταστροφή των λιπιδίων της μεμβράνης είναι αντιδράσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των κυττάρων, ακόμα και των ιστών. Επιπλέον, η υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα θεωρείται ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες για την αθηρογένεση, που προκαλείται από την αυξημένη εναπόθεση της χοληστερόλης στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών). Έτσι, η προστατευτική επίδραση του χυμού ροδιού κατά την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά την ικανότητα του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού να βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ακόμα και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της κατανάλωσής του.

Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού που θα πρέπει να αναζητάτε στην ετικέτα, προκειμένου να προσλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το χυμό ροδιού,:

  • 100% φυσικός χυμός από Ελληνικά ρόδια
  • Μη συμπυκνωμένος χυμός ροδιού, δηλαδή στυμμένος χυμός ροδιού χωρίς να έχει προστεθεί ή αφαιρεθεί απολύτως τίποτα
  • Χωρίς συντηρητικά & χρωστικές
  • Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου

 Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr