Gallery

Επικοινωνία

Γνωρίζετε τα πάντα για την υπέρταση;

7-pragmata-kserete-ypsili-artiriaki-piesi

1. Είναι πιθανώς η πιο κοινή αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτου.

Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η νούμερο ένα αιτία ασθενειών και θανάτου στο δυτικό κόσμο, παράλληλα με το διαβήτη. Είναι επίσης η πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο. Συνήθως οι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτό,  και δεδομένου ότι τα συμπτώματα και τα σημάδια δεν είναι συγκεκριμένα, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

2. Κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση γύρω στο 115/75 mmHg

Φαίνεται ότι η πίεση σε αυτές τις τιμές είναι ιδανική, επειδή δε σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, που σημαίνει ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες να πάθει κανείς καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια μελέτη από το 2003. Η μειωμένη αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Σκεφτείτε απλά, αν η πίεση στους σωλήνες δεν είναι αρκετά υψηλή, το νερό δεν θα είναι σε θέση να ρέει μακριά και αρκετά ψηλά για να φτάσει στο δεύτερο όροφο ενός διαμερίσματος. Αν είναι πολύ υψηλή, οι σωλήνες δεν μπορούν να την αντέξουν και μπορεί να σπάσουν.

3. Οι πονοκέφαλοι, ο ίλιγγος, το βούισμα στα αυτιά, οι διαταραχές της όρασης μπορεί να είναι συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μερικοί άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν πονοκεφάλους (ιδιαίτερα το πρωί και στο πίσω μέρος του κεφαλιού), καθώς και ζαλάδα, ιλίγγους, βούισμα στα αυτιά (εμβοές), διαταραχές της όρασης ή λιποθυμικά επεισόδια. Ορισμένοι ασθενείς, εμφανίζουν αρρυθμίες ή ακόμα και πόνο στο στήθος που μοιάζει με καρδιακή προσβολή.

4. Η γήρανση, η παχυσαρκία, τα αλμυρά τρόφιμα, το αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης είναι οι πιο κοινές αιτίες.

Αν και μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης 5 φορές περισσότερο σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους και μέχρι δύο τρίτα (60%) των περιστατικών υπέρτασης, μπορεί να αποδοθούν σε υπερβολικό βάρος. Πάνω από το 85% των περιπτώσεων συμβαίνουν σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 25. Περίπου το ένα τρίτο (30%) των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πρόσληψη νατρίου, που σημαίνει πολύ αλάτι και αλμυρά τρόφιμα.

5. Καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια της όρασης

Οι επιπλοκές της υψηλής πίεσης είναι η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική και η καρδιακή ανεπάρκεια, η απώλεια της όρασης και η διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας ανεύρυσμα.

6. Η πρώτη γραμμή της θεραπείας της υπέρτασης είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών αλλαγών, της σωματικής άσκησης και της απώλειας βάρους

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 η σωματική άσκηση που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την πίεση περιλαμβάνει ισομετρική άσκηση αντοχής, αερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις.

Διατροφικές αλλαγές που φαίνεται να μειώνουν την πίεση περιλαμβάνουν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τη δίαιτα DASH και χορτοφαγικές δίαιτες.

7. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος (π.χ. δείκτη μάζας σώματος 20-25 kg / m2 για ενήλικες), μείωση της διατροφικής πρόσληψης νατρίου ή αλατιού σε λιγότερο από 100 mmol / ημέρα (λιγότερο από 6 g χλωριούχου νατρίου ή μικρότερη από 2,4 g νατρίου ανά ημέρα) , βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή και τακτική αερόβια σωματική δραστηριότητα, όπως το ζωηρό περπάτημα (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα), υιοθετείστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως).

%image_alt%

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tria.ale7 @