ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-10-2009
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΟΛΩΝ
ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ
Στις 21 Οκτωβρίου 2009, δημοσιεύτηκε1 η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες, που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη, μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Ο ισχυρισμός υγείας των φυτικών στερολών είναι ένας από τους πρώτους που πέρασε τη νέα αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί Μείωσης Κινδύνου Ασθενειών (DRRC). Αυτή η νομοθετική διαδικασία απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων να υποβάλουν εκτεταμένους επιστημονικούς φακέλους για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο μιας νόσου2.
Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό τους προφίλ, αφού αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη μέχρι και 15%, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τρόπου ζωής. Μέσα από μια ευρεία γκάμα (μαργαρίνη, γάλα, γιαούρτι και ρόφημα γιαουρτιού) προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου.
Η αποτελεσματικότητα των φυτικών στερολών αποδεικνύεται σε περισσότερες από 180 κλινικές έρευνες μεγάλης κλίμακας που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.
1 Official Journal Of the European Union, Commission Regulation (EC) No 983/2009, 21 Οκτωβρίου 2009
2 Άρθρο 14 του κανονισμού (EC) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα – Ιούλιος 2007
Πηγή: www.logodiatrofis.gr