Gallery

Επικοινωνία

Σίγουρα σήμερα είναι μία ημέρα που πολλές γυναίκες στον πλανήτη θα πάρουν…

...λουλούδια, θα ακούσουν ένα γλυκό «χρόνια πολλά», και θα βγουν με τις φίλες τους για ένα ποτό να διασκεδάσουν.

Είναι όμως η Ημέρα της Γυναίκας μία γιορτή μόνο για διασκέδαση; Ή είναι μία γιορτή που θα έπρεπε να κάνει όλες τις γυναίκες να σκεφτούν πως έχουν φτάσει εδώ που έφτασαν, με πολλούς αγώνες;

Η σημερινή εορτή ξεκίνησε ως ένας «μηχανισμός» του Σοσιαλισμού, και απαντάται κυρίως τις πρώτες φορές στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, και γενικότερα στο πρωην Σοβιετικό μπλόκ.

Η πρώτη φορά ωστόσο που παρατηρείται ένας τέτοιος εορτασμός είναι στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, σε μία χώρα που ακούει σοσιαλισμό και… ανατριχιάζει. Ο λόγος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής που καθιέρωσε την πρώτη Εθνική εορτή της Γυναίκας.

Αυτή η πρωτοπορία έκανε τις Ευρωπαίες γυναίκες στην Δεύτερη Διεθνή της Κοπεγχάγης, να επηρεαστούν, και να προτείνουν την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χωρίς να αποφασιστεί ωστόσο ακριβής ημερομηνία.

Ήταν ένας τρόπος να απαιτηθούν τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων. Την επόμενη χρονιά στις 18 Μαρτίου, λόγω και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σείστηκε η Ευρώπη και από τις διαδηλώσεις. Στις περισσότερες από αυτές, συμμετείχαν γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας καθώς και το δικαίωμα ψήφου.

Ο εορτασμός των Αμερικανών της Ημέρας της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, πέρασε και στην Ευρώπη, με τους Ρώσους να ακολουθούν το ίδο παράδειγμα. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων η Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν και ορίζει την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ως επίσημη εορτή, χωρίς ωστόσο να είναι αργία. Ημερολογιακά είχε επιλεγεί η 8η Μαρτίου.

Όπως βλέπουμε η εορτή της Ημέρας της Γυναίκας έχει έναν «σοσιαλιστικό» χαρακτήρα, πράγμα που φαίνεται και από την ιστορία του, και από το γεγονός πως επισήμως εορταζόταν μέχρι το 1965 από σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές χώρες. Αλλά και πολύς κόσμος σε χώρες της Δύσης γιόρταζε την ημέρα αυτή ανεξάρτητα από το εάν ο κρατικός μηχανισμός την αναγνώριζε ή όχι.

Τελικά το 1977, στην γενική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, καθιερώθηκε η 8η Μαΐου ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, και της παγκόσμιας ειρήνης.

Ωστόσο λόγω της σοσιαλιστικής καταβολής της γιορτής, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν μεταξύ τους για το ποια είναι η αφορμή για να γεννηθεί η γιορτή. Όσοι είχαν αλλεργία με τον σοσιαλισμό σκέφτηκαν να προσδώσουν μία πιο ουδέτερη αφορμή για τον εορτασμό, και είναι αυτή του θανάτου δεκάδων γυναικών κατά την διάρκεια απεργίας σε μία κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857.

Όπως και να έχει είτε κάποιοι θέλουν να αποκόψουν την εορτή από το σοβιετικό της παρελθόν είτε όχι, σημασία έχει πως σήμερα γιορτάζουν οι Γυναίκες, οι οποίες πρέπει να συνεχίζουν να μάχονται για τα δικαιώματά τους τα οποία ποτέ δεν είναι δεδομένα. Πιο δύσκολο είναι να κρατήσεις κάτι, παρά να το αποκτήσεις.

 

πηγή: iefimerida.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *