Gallery

Επικοινωνία

Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος φέρετε ακόμα περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου από ό, τι θεωρούσατε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση.

8-tupoi-karkinou-anaptuksete-an-upervaroi

Οι ερευνητές της ομάδας εργασίας η οποία συγκαλείται από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο, εξέτασε περισσότερες από 1.000 μελέτες και διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για 13 τύπους καρκίνου, περισσότεροι από 8 εξ αυτών έχουν συνδεθεί και στο παρελθόν με το βάρος. Στην πραγματικότητα, περίπου το 9% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα πορίσματα της ομάδας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, τον Αύγουστο.

Τα καλά νέα σε αυτή τη μάλλον ζοφερή εικόνα, γράφουν οι ερευνητές, είναι ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί. “Αν δεν πάρετε βάρος, δεν θα συμπεριληφθείτε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου», λέει ο Graham Colditz, DrPH, MD, MPH, πρόεδρος της ομάδας εργασίας IARC και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Βέβαια, μερικές φορές είναι πολύ αργά για την εν λόγω τακτική, και σε αυτή την περίπτωση, εάν χάσουμε βάρος μειώνουμε τον κίνδυνο; Πιθανώς-και σίγουρα δεν βλάπτει να διώξουμε τα περιττά κιλά για πολλούς λόγους, αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μακροχρόνια δεδομένα που δείχνουν αυτά τα οφέλη. «Τα άτομα που χάνουν βάρος, δεν έχει αποδειχθεί αν μειώνουν τον κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, γιατί σε μεγάλο βαθμό πολλοί άνθρωποι που χάνουν βάρος το παίρνουν πίσω.»

Προηγουμένως, η IARC κατέληξε στο ότι το βάρος έπαιξε ρόλο σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, του μαστού και της μήτρας.

Αυτοί είναι οι 8  τύποι καρκίνου και το πώς το σωματικό βάρους παίζει ρόλο σε κάθε περίπτωση :

Στομάχι

Η περίσσεια σωματικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, ειδικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, λέει Colditz. Η σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του στομάχου και της παχυσαρκίας δεν ήταν το μόνο που προκαλεί έκπληξη, με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα σχέση με τον καρκίνο του οισοφάγου, αφού είναι μέρος του ίδιου συστήματος. Η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να προκλήθηκε από την παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ερεθισμό από τα οξέα του στομάχου, που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκίνο, προσθέτει.

Συκώτι

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές, που μοιάζουν με τις επιδράσεις του αλκοολισμού. «Καταλήγουμε σε κάπως παρόμοιους μηχανισμοί όπως της κίρρωσης που οδηγούν σε καρκίνο», λέει ο Colditz. Δεν είναι πόσιμο ότι κάνει τη ζημιά, αλλά είναι οι αλλαγές στο ίδιο το ήπαρ, που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Χοληδόχος κύστη

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για δημιουργία χολόλιθων, οι μικρές εναποθέσεις χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και έχοντας χολόλιθους, φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Παγκρέας

Γνωρίζουμε ότι η  παχυσαρκία μπορεί να κάνει την παραγωγή ινσουλίνης ασταθή. Αυτή η μη σταθερότητα των μεταβολικών διαδικασιών του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ωοθήκη

Τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα, και επιπλέον οιστρογόνα, τουλάχιστον μεταξύ του συνόλου των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών , αυτό φαίνεται να ενοχοποιείται για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και της μήτρας σε γυναίκες με αυξημένο βάρος. «Ο καρκίνος των ωοθηκών φαινεται να είναι επίσης από αυτά τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών, καθώς και από τη χρόνια φλεγμονή λόγω παχυσαρκίας.», λέει ο Colditz.

Μηνιγγίωμα

Πολλοί από αυτούς τους όγκους, που αναπτύσσονται από τις μήνιγγες, το λεπτό ιστό που καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, είναι στην πραγματικότητα καλοήθεις, σύμφωνα με την American Brain Tumor Association. Λίγα είναι γνωστά για το τι τους προκαλεί και τι κάνει κάποια καρκινικά, λέει ο Colditz, αλλά οι επιπλέον ορμόνες που παράγονται από τα λιποκύτταρα μπορεί να πάιζουν ρόλο.

Θυρεοειδής

Για άλλη μια φορά, η ανεξέλεγκτη παραγωγή ορμονών είναι πιθανόν να εμπλέκεται εδώ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό της Διεθνούς Ιατρικής Έρευνας. Με την αύξηση του σωματικού βάρους, ο ίδιος ο θυρεοειδής αυξάνει επίσης σε μέγεθος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θυρεοειδής, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για τα κύτταρα να μεταλλαχθούν και να γίνουν καρκινικά.

Πολλαπλό μυέλωμα

«Η παχυσαρκία διεγείρει πιθανώς τη φλεγμονώδη διαδικασία, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αναπαραγωγή των κυττάρων και του μυελού των οστών”, λέει ο Colditz. Μεγαλύτερη αναπαραγωγή των κυττάρων σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για μεταλλάξεις σε αυτό το είδος καρκίνου του αίματος.

%image_alt%

Όλγα Κριτσίνη
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: olgakrits@h