Gallery

Επικοινωνία

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί όχι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και το τοπικό αδυνάτισμα, δηλαδή η μείωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία όπως η κοιλιά και οι γλουτοί.

many_models

Έτσι, είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται διατροφολόγο και αναζητούν διαιτολόγιο ανάλογα με τον σωματότυπό τους.  Ωστόσο, πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα καλό είναι δούμε πως βρίσκεται το είδος του σωματότυπου.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μεζούρα για να μετρήσετε την περίμετρο μέσης και γλουτών και στη συνέχεια να υπολογίσετε το πηλίκο τους, που αφορά στην αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο γλουτών (ή WHR, Waist to Ηip Ratio). Ο συγκεκριμένος δείκτης αποκαλύπτει την κατανομή λίπους στο σώμα, μας βοηθά να εντοπίσουμε τον σωματότυπο του κάθε ατόμου και να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ιδανικές τιμές:
WHR = περίμετρος μέσης (εκατοστά) / περιφέρεια (εκατοστά)

  Αποδεκτά όρια Μη αποδεκτά όρια 
άριστα καλά μέτρια υψηλά
άνδρες < 0.85 0.85 – 0.90 0.90 – 0.95 > 0.95
Γυναίκες < 0.75 0.75 – 0.80 0.80 – 0.85 > 0.85

    Παρατηρήσεις:

  • Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί <0,80 για τις γυναίκες και <0,90 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Αχλάδι»
  • Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί >0,80 για τις γυναίκες και >0,9 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Μήλο»

Ωστόσο, προκειμένου να μη χαθείτε στους υπολογισμούς η εύρεση του σωματότυπού σας γίνετε απλά και μόνο αν συγκρίνετε το ύψος σας με την περίμετρο της μέσης σας. Ιδανικά, Για καλύτερη υγεία θα πρέπει να διατηρείτε την περίμετρο της μέσης σας χαμηλότερα από το μισό του ύψους σας σε εκατοστά!

Τι κινδύνους εγκυμονεί ο σωματότυπος για την υγεία μου;
Αν η κατανομή του λίπους είναι σπλαχνική ή αλλιώς κοιλιακή, το άτομο έχει σωματότυπο «μήλο» και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σπλαχνική κατανομή λίπους, δείχνει ότι το λίπος του σώματος έχει αποθηκευτεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, στην κοιλιακή περιοχή , εκεί όπου βρίσκονται και λειτουργούν τα περισσότερα ζωτικά όργανα. Αντίθετα, όταν  το λίπος αποθηκεύεται κυρίως στους γλουτούς και μηρούς, το άτομο έχει  σωματότυπο «αχλάδι» και αυτού του είδους η κατανομή, συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και εγκυμονεί πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία.

Τελικά υπάρχει δίαιτα ανάλογα με τον σωματότυπο;
Η αλήθεια στην περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία «αχλάδι» είναι ότι δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για να διώξετε τα επίμαχα «ψωμάκια» και η έμφαση δίνεται στη σωματική άσκηση με πρωταγωνιστή το περπάτημα.

Όσον αφορά το σωματότυπο «μήλο», εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά μιας και η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά φαίνεται ότι συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στη θρόμβωση και από χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή, που προδιαθέτουν την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και τη σταδιακή βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.
Για το λόγο αυτό, άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας αυτού του αθηρογόνου, προφλεγμονώδους και προθρομβωτικού προφίλ.

Συνεπώς, τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία «μήλο», θα πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ www.logodiatrofis.gr