Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ΝΑΙ!
Ζεστός ή κρύος φραπέ, ο στιγμιαίος καφές δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση κατανάλωσης καφέ στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.
Μερικά από τα γνωστότερα καρδιαγγειακά νοσήματα στο ευρύ κοινό είναι η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις κ.ά. Ακόμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η κατανάλωση καφέ σχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους. Μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρείται όταν προσλαμβάνονται δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για τη συχνότητα θανάτων μειώθηκε κατά (1):
- 19% σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις
- 16% σε άτομα με στεφανιαία νόσο
- 30% σε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ακόμα, η κατανάλωση 1 επιπλέον φλιτζανιού καφέ την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατά 2%. (2)
Δεδομένα από μία ακόμη μελέτη υποστηρίζουν την προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. (3)
Όλα τα παραπάνω ευρήματα οφείλονται στη φυσική παραγωγή του στιγμιαίου καφέ, γεγονός που εξηγεί την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ).
Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά) στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr
Βιβλιογραφία
(1) Robin Poole, Oliver J Kennedy, Paul Roderick , Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, BMJ 2017; 359, November 2017
(2) Μalerba S, Turati F, Galeone C, et al. A meta-analysis of prospective studies of coffee consumption and mortality for all causes, cancers and cardiovascular diseases. Eur J Epidemiol2013;359:527-39. doi:10.1007/s10654-013-9834-7 pmid:23934579
(3) Georgia-Maria Kouli, Demosthenes B. Panagiotakos, J-shaped relationship between habitual coffee consumption and 10-year (2002–2012) cardiovascular disease incidence: the ATTICA study, European Journal of Nutrition, June 2018, Volume 57, Issue 4, pp 1677–1685
Αρχική δημοσίευση στο iatronet.gr