Gallery

Επικοινωνία

Ακόμα ψάχνετε για μια γρήγορη λύση για να «ξεκολλήσει» η δίαιτά σας και να χάσετε κιλά;

φλαβονοειδη

Βάλτε μερικά βατόμουρα στα δημητριακά στο πρωινό σας και πιείτε κι ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή τείνουν να κερδίζουν λιγότερο βάρος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό BMJ.

Τα φλαβονοειδή (η παλαιότερη ονομασία τους ήταν βιταμίνη Ρ) είναι οι ομάδες των φυτικών χρωστικών ουσιών που μπορούμε να βρούμε σε πολλά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια. Σε συμπυκνωμένη μορφή, τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο κρασί, το τσάι και ορισμένα προϊόντα σόγιας. Τα προϊόντα που έχουν πιο ζωντανά χρώματα, αποτελούν τις καλύτερες πηγές φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή ενισχύουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μαζί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής σε περισσότερους από 124.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτες που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή διατήρησαν το βάρος τους καλύτερα από τους ανθρώπους που δεν το έκαναν. Ορισμένοι μάλιστα, που έτρωγαν φλαβονοειδή έχασαν και λίγο βάρος.

Πλούσιες σε φλαβονοειδή τροφές είναι οι μπανάνες, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, το πράσινο τσάι, το σέλινο και άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα είναι επίσης «γεμάτα» με φλαβονοειδή, ωστόσο από την μία δεν είναι διαιτητικά και από την άλλη η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε τροφές που παράγει η γη.

«Κρατώντας ένα σταθερό βάρος, ακόμη και απώλεια λίγων κιλών μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας», είπε η Monica Bertoia, ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, που ειδικεύεται στη διατροφή και επιδημιολογία της καρδιαγγειακής νόσου. Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα και διαβήτης, αλλά και καρκίνο.

Πηγή:healthweb.gr