Στιγμιαίος Καφές VS Τσάι: Ποιο ρόφημα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Όλοι θέλουν να πιούν έναν καλό καφέ. Ένας λόγος είναι ότι ο καφές αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών σε όλο τον κόσμο.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. Το σημείο σύνδεσης μεταξύ αυτών των παθήσεων είναι ότι όλες συνδέονται με ανεπαρκή επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.
Τα αντιοξειδωτικά είναι “καθαριστικά” και οξειδώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα για να σχηματίσουν αβλαβείς ουσίες που μπορούν στη συνέχεια να απομακρυνθούν από την κυκλοφορία του αίματος.
Στην περίπτωση αυτή, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προέρχονται από ένα ρόφημα – και το όνομά του είναι, καφές.
Στις ΗΠΑ το 79% των Αμερικανών προσλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά τους από τον καφέ, καθώς επίσης νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη 3-5 ποτηριών ή κούπας (150-200ml) καφέ σε καθημερινή βάση μπορεί να εξυπηρετήσει έως και το 60% της καθημερινής απαίτησης για την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Συγκεκριμένα:
1. Τριγονελλίνη
Αυτή η ένωση είναι αντιβακτηριδιακή και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Η τριγονελλίνη, το πικρό αλκαλοειδές του καφέ, προσθέτει επίσης στο μοναδικό άρωμα του καφέ.
Η τριγονελλίνη είναι 10 φορές υψηλότερη στον καβουρδισμένο καφέ σε σχέση με το μη καβουρδισμένο καφέ.
2. Χλωρογενικο οξύ
Το χλωρογενικό οξύ (CGA) αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Ο καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο και το μαύρο τσάι
Αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε από μια ιταλική ομάδα επιστημόνων, χαρακτηρίζουν τον καφέ ως ένα FRAP 129. Το τεστ FRAP σημαίνει Ferric Reduction Antioxidant Power. Μετράει το είδος των χημικών αλλαγών που συμβαίνουν και πόσο καλά συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές όταν μια ουσία έχει αλληλεπιδράσει με διάφορα τρόφιμα.
Η ίδια κλίμακα υποδεικνύει ότι τόσο το πράσινο όσο και τα μαύρο τσάι έχουν κατάταξη FRAP 18 και 10 αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι ο στιγμαίος καφές, στην πραγματικότητα, έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά οφέλη από τα δύο είδη τσαγιού.
Ρόφημα | Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL) |
Στιγμιαίος καφές | 140 |
Πράσινο τσάι | 120 |
Μαύρο τσάι | 70 |
Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Καλή πρόταση αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, χάρη στη φυτική του προέλευση από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, όπου ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, καβούρδισμα, άλεση.
Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι.
Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών γίνεται σαφές, ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος υπερέχει στην περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως το τσάι.
Συνεπώς, θα ήταν ωφέλιμο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 2-3 κούπες στιγμιαίου καφέ, προκειμένου να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική πρόσληψη του οργανισμού μας.
[showpost show=content]4770[/showpost]