Gallery

Επικοινωνία

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και το χρώμα, χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την προέλευσή του.

Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία και απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα.

Δείτε το παρακάτω infographic:

Παραγωγική διαδικασία μελιού

Παραγωγική Διαδικασία:

Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

  • Αρχικά, κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη, αναζητώντας νέκταρ. Στη συνέχεια, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν στο ειδικό στομάχι που έχουν (σχεδιασμένο ειδικά για την αποθήκευση του μελιού) ενώ πετούν πίσω στην κυψέλη.
  • Μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το “επεξεργαστούν”. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό.
  • Μετά από την επεξεργασία, οι εργάτριες διαχέουν το μέλι σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να το κάνει πιο πυκνό και παχύρευστο. Η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται καθώς άλλες μέλισσες κάνουν αέρα με τα φτερά τους. Τέλος μόλις η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα  μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε το προϊόν να προστατεύεται.
  • Το Νο1 ελληνικό μέλι συνεργάζεται με 2.000 μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα συλλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες μελιού της ελληνικής φύσης.
  • Εξειδικευμένα τμήματα Οργανοληπτικού και Ποιοτικού Ελέγχου διασφαλίζουν το μέλι ως προς την ποιότητα, τη γεύση, το χρώμα και το άρωμά του.
  • Συσκευάζοντας το μέλι σε μεταλλικά κουτιά, υπάρχει προστασία από τους εξωτερικούς παράγοντες και διατηρούνται αναλλοίωτα η γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά του.

Από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή, το μέλι αποτελεί μία από τις πιο νόστιμες και υγιεινές τροφές της φύσης. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 μοναδικά ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μοναδικό χρυσαφένιο μέλι που παράγεται και συλλέγεται από την μέλισσα!


Κατερίνα Γεραντώνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc • Επιστημονική συνεργάτης του ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάτρας