Gallery

Επικοινωνία

%image_alt%

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Η υπεροχή αυτή της μπύρας οφείλεται στη φυσική προέλευσή της. Τα κύρια συστατικά είναι το νερό, η βύνη κριθαριού και ο λυκίσκος, τα οποία ζυμώνονται με την βοήθεια της μαγιάς και παράγουν την μπύρα. Τα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας πολλαπλασιάζονται όταν επιλέγουμε εκείνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (π.χ. 2 %) και προσθήκη φυσικών ουσιών (π.χ. χυμό λεμονιού), μιας και το τελικό ποτό είναι πλούσιο σε:
  • Αντιοξειδωτικά:  οι φαινολικές ενώσεις από τη βύνη κριθαριού σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C από το χυμό λεμονιού δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα στο οργανισμό, προστατεύοντας από τις καταστροφικές δράσεις των ελεύθερων ριζών.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6 και Β12): Μια ολλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μπύρα είχαν 30 % υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, και τα επίπεδα  τους ήταν διπλάσια από  εκείνους που ήταν  λάτρεις του κρασιού. Η μπύρα είναι επίσης μια πηγή βιταμίνης Β12, ένας  παράγοντας δεν βρίσκεται  σε πολλά τρόφιμα.
  • Φυτικές ίνες: διαδραματίζουν  σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου (η ανεπάρκεια φυτικών ινών  μπορεί να προκαλέσει γαστρικές  και εντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα και  διάρροια).

Η συνδυαστική δράση των παραπάνω ουσιών κάνει την μπύρα να έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού:

  • Κάνει  καλό στο δέρμα: Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6, Β12), οι οποίες μπορούν  να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υφής και της εμφάνισης του δέρματός, μιας και εξισορροπούν το pH της επιδερμίδας. Επιπλέον, όταν επιλέγουμε μία μπύρα με χυμό λεμονιού, επωφελούμαστε και από τη βιταμίνη C, βοηθάει το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού του δέρματος.  Έτσι, συμβάλλει έμμεσα στην ανάπλαση, στη σφριγηλότητα και στη λείανση της επιδερμίδας.
  • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση: σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση των ορμονικών αντιδράσεων στο στρες. Οι μαλτοδεξτρίνες, υδατάνθρακες ύψιστης σημασίας για τη διατροφή των αθλητών, που υπάρχουν στην μπύρα ελαττώνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας, αφού μεταβολίζονται αργά, απελευθερώνοντας γλυκόζη σταδιακά στο αίμα με αποτέλεσμα την αυξημένη περιεκτικότητα της γλυκόζης στο αίμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ταυτόχρονα,  η μέτρια κατανάλωση μπύρας μετά από σωματική άσκηση η οποία περιλαμβάνει αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και έντονη εφίδρωση, θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να ανακτήσει την απώλεια υγρών σε παρόμοιο βαθμό με το νερό.

Επιπρόσθετα, η επιλογή μίας μπύρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (π.χ. 2 %) και χυμό λεμονιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει και στην προστασία των αρθρώσεων, που καταπονούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης αν λάβει κανείς υπόψη το ρόλο που παίζει η Βιταμίνη C ως αλλοστερικός θετικός τροποποιητής διαφόρων ενζύμων. Τέτοια ένζυμα συμμετέχουν στο σχηματισμό κολλαγόνου, που αποτελεί κυρίως τον συνδετικό ιστό και του υαλουρονικού οξέος που λειτουργεί σαν λιπαντικό στις αρθρώσεις.

Είναι σύμμαχος της δίαιτας: όταν επιλέγουμε μία μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (2%) λαμβάνουμε τις λιγότερες θερμίδες (35kcal/100ml), γεγονός που βοηθάει στο να μην ξεφύγουμε θερμιδικά στη δίαιτα.

Συνεπώς,  η φυσική σύσταση της μπύρας, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, με μια ελεγχόμενη κατανάλωση και όταν αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής,

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: [email protected]