Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια προκειμένου το αυγό να αποκαταστήσει τη χαμένη του υπόληψη! Τα διατροφικά «εγκλήματα» της δεκαετίας του 1990.
Αυγό: Ένοχο ή όχι για τη χοληστερόλη;
Γράφει ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης
«Είναι γνωστό πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί τον μόνο αιτιολογικό παράγοντα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι HDL και LDL (λιποπρωτεΐνες) αποτελούν τον “καλό” και “κακό” τρόπο μεταφοράς της, οι οποίες και φυσικά συνδέονται με τη σειρά τους με τις καρδιακές παθήσεις. Όταν, όμως, μιλάμε για χοληστερόλη το μυαλό μας πηγαίνει αναγκαστικά στο αυγό. Το αυγό ως τροφή είναι η πλέον κατηγορημένη τα τελευταία χρόνια. Κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάσθηκε με “εξοστρακισμό” από την ανθρώπινη διατροφή.
Όντας μια τροφή με υψηλότατη βιολογική αξία, ήταν πραγματικά οδυνηρή η απομάκρυνσή της από το διαιτολόγιό μας. Η αλήθεια, όμως, τείνει να αποκατασταθεί και το αυγό φαίνεται ότι μπορεί να πάρει σιγά σιγά τη θέση που του αξίζει στη διατροφή μας. Και να πώς έχει: το αυγό σαν τροφή είναι γεγονός ότι αποδίδει αρκετά mg χοληστερόλης. Από την άλλη, όμως, η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται ως προστατευτικό κατά της χοληστερόλης) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερόλης να είναι μικρή. Το αυγό επίσης συνεισφέρει στην άνοδο της “καλής” HDL – χοληστερόλης που θεωρείται προστατευτική “ασπίδα” για τον οργανισμό.
Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού είναι η τελειότερη που υπάρχει μεταξύ όλων των τροφών. Η αξιολόγησή τους γίνεται με τον αριθμό πρότυπο 100 που δίνεται μόνο σ’ αυτό και στο γάλα γυναίκας. Πραγματικά και τι δεν περιέχει το αυγό σαν τροφή: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη και την πολύ σημαντική αλλά και δυσεύρετη βιοτίνη.