Gallery

Επικοινωνία


images3

Το πρωινό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Συνηθισμένη επιλογή αποτελούσε ανέκαθεν το ζεστό ψωμί με μέλι και βούτυρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαργαρίνη. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο τρόφιμα και τι κερδίζουμε τελικά από τη νέα μας διατροφική επιλογή;


ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

ΒΟΥΤΥΡΟ

Δεν περιέχει trans λιπαρά: η περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε  trans λιπαρά είναι μηδαμινή. Επιπλέον δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά:  το βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα.
Πλούσια σε ω3 & ω6 λιπαρά: περιέχει λινελαϊκό οξύ και α-λινολεϊκό οξύ. Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα παραπάνω λιπαρά και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές,  δεδομένου ότι είναι απαραίτητα για τη δομή και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχει trans λιπαρά: οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.
Πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες: είναι πηγή βιταμινών Α, D και Ε, που δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλή όραση, στην υγεία των οστών, του δέρματος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Χαμηλότερη περιεκτικότητα: Το βούτυρο δεν περιέχει ω3 και ω6 λιπαρά και έχει 10 φορές λιγότερη βιταμίνη D συγκριτικά με τη μαργαρίνη.

Στο ερώτημα λοιπόν «βούτυρο ή μαργαρίνη», η ζυγαριά κλείνει προς τη μαργαρίνη, δεδομένου ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει  trans λιπαρά, αντίθετα έχει περισσότερα πολυακόρεστα και ω3 λιπαρά και είναι πλουσιότερη σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *