Gallery

Επικοινωνία

Διατροφή Χωρίς Γλουτένη: Κι όμως είναι εφικτή!

Κάποιοι απολαμβάνουν το κουλούρι ή το μπισκότο τους χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ για κάποιους άλλους αρκεί μια μπουκιά για να προκαλέσει κόπωση, φούσκωμα ακόμα και κράμπες.

Τι γίνεται λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση; Θα πρέπει να βγάλουμε από το διαιτολόγιό μας τροφές που περιέχουν γλουτένη; Θα πρέπει να στερηθούμε αγαπημένες γεύσεις;

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να τις αποχωριστούμε για πάντα, αρκεί να προσέξουμε πως θα μεταχειριστούμε την γλουτένη.

Όταν λέμε «γλουτένη» αναφερόμαστε στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στους σπόρους των δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι.

Η γλουτένη είναι ένα μίγμα εκατοντάδων διακριτών πρωτεϊνών, οι οποίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ουσιαστικά αποτελείται από δύο διαφορετικής τάξης πρωτεΐνες:

  1. Τη γλοιαδίνη, που προσδίδει στο ψωμί την ιδιότητα να φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
  2. Τη γλουτενίνη, που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της ζύμης.

Δεν περιέχουν όλοι οι σπόροι των δημητριακών γλουτένη.

Τέτοιοι είναι τα: κεχρί, φαγόπυρο, κινόα, σόργο, καστανό και άγριο ρύζι, αμάραντος και το καλαμπόκι (πολέντα).

Το πίτουρο βρώμης είναι επίσης ελεύθερο γλουτένης, αλλά μπορεί να «επιμολυνθεί» κατά την επεξεργασία του.

Υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, συχνά κληρονομούμενη, την κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη και επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού.

Η έκθεση σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση στο λεπτό έντερο και να πυροδοτήσει μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση που επιτίθεται στον εντερικό βλεννογόνο.

Ορισμένα άτομα ωστόσο, με κοιλιοκάκη, δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά συμπτώματα ενώ μπορεί και να μην έχουν και καθόλου. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology επισημαίνεται ότι το 80% των ατόμων δεν γνώριζαν ότι είχαν κοιλιοκάκη.

Από την άλλη, η ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι σχετίζεται με την υπερευαισθησία στη γλουτένη χωρίς την διάγνωση για κοιλιοκάκη.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα παρόμοια, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστροφή των εντερικών λαχνών.

Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει επί του παρόντος πόσα άτομα έχουν ευαισθησία στην γλουτένη, εκτιμούν όμως ότι μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,5 έως και 13%.

Πεπτικά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, οι κράμπες, τα αέρια, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθούν και από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με μελέτες να επισημαίνουν ότι τα άτομα που πάσχουν μπορούν να επωφεληθούν από μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη.

Σε 0,2-1% του πληθυσμού, η αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να προκαλεί πεπτικά ζητήματα μετά την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση, ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα.

Η δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη είναι αρκετή για να την αντιμετωπίσουμε, περιορίζοντας τα συμπτώματα.

Ακολουθώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη, ο εντερικός βλεννογόνος μπορεί να αναγεννηθεί, οι τιμές του αίματος ομαλοποιούνται, τα συμπτώματα υποχωρούν και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται.

Σε ό,τι αφορά και όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή ακόμα και σε μια ζωή χωρίς συμπτώματα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροφές χωρίς γλουτένη μας δίνουν την δυνατότητα να προσαρμόσουμε την διατροφή μας χωρίς να στερηθούμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα.

Υπάρχουν αρκετά σιτηρά που δεν περιλαμβάνουν γλουτένη και μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Όπως ρύζι, κινόα, λιναρόσπορος, κεχρί.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που μπορούμε να βρούμε εύκολα, όπως, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, ψωμί, αραβική πίτα, ζυμαρικά, αλμυρά σνακ όπως κράκερ, πρέτσελ, δημητριακά, όπως μούσλι ή νιφάδες, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και ξηροί καρποί.

Για όσους αναζητούν προϊόντα χωρίς γλουτένη, υπάρχουν πλέον στην αγορά και με μεγάλη ποικιλία.

Προϊόντα για την καθημερινή διατροφή, χωρίς γλουτένη, με εγγύηση και πιστοποίηση και από την Ευρωπαϊκή ένωση Συλλόγων Κοιλιοκάκης ΑΟΕCS.

Τέτοια προϊόντα είναι:

  • Ψωμί: Αφράτο και νόστιμο ψωμί σε φέτες Χωρίς Γλουτένη, ζυμωμένο με προζύμι για μοναδική γεύση και πλούσια υφή. Αποτελεί μία ξεχωριστή πηγή φυτικών ινών. Αναζητήστε το σε 2 τύπους: Λευκό και Πολύσπορο.
  • Μπισκότα: Απολαυστικά μπισκότα Χωρίς Γλουτένη σε 2 υπέροχες γεύσεις: Μπισκότα με Κακάο Χωρίς Γλουτένη & Μπισκότα με Πορτοκάλι Χωρίς Γλουτένη.
  • Crackinettes: Πολύ Τραγανές και Ανάλαφρες, με Ρύζι & Καλαμπόκι και μόνο 19 θερμίδες ανά τεμάχιο.
  • Φρυγανιές: Νόστιμες και τραγανές, πλούσιες σε εδώδιμες ίνες.

Συμπερασματικά, τα προϊόντα στην αγορά σήμερα καλύπτουν τεράστια ποικιλία τροφίμων ακόμα και για ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως αυτών με δυσανεξία στην γλουτένη.

Έτσι δεν είναι ανέφικτη η απόλαυση του φαγητού και των σνακ ακόμα και Χωρίς Γλουτένη!