Διατροφικές Οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

Στις Η.Π.Α. ετησίως καταγράφονται 500.000 θάνατοι από καρκίνο.

diatrofikes-odigies-prolipsi-karkinou

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (AΑΕ), το ένα τρίτο από αυτούς συνδέονται με τιςδιατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα, παράγοντες που μπορεί να τροποποιηθούν.

Διατροφή & καρκίνος

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των τελευταίων ερευνητικών μελετών έγκειται στο ότι διαπιστώνουν πως παρότι ο καρκίνος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις, δηλαδή αλλαγές στο DNA, οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου, όπως ηφυσική δραστηριότητα, η διατροφή και το κάπνισμα, φαίνεται να μην είναι κληρονομήσιμοι. Στα τέλη του 2006 η Αμερικάνικη Αντικαρκινική εταιρεία (AΑΕ) δημοσίευσε τις τελευταίες υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου.
Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τόσο την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, με στόχο τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σωματικού βάρους, όσο και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, οι διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθώνται για την πρόληψη του καρκίνου έχουν ως εξής:

  1. Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης πλούσιων σε φυτικές ίνες
  2. Περιορισμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος (π.χ. βούτυρο, κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, σάλτσες, κέικ)
  3. Καθημερινή κατανάλωση 5 τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών.
  4. Αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης
  5. Περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων προϊόντων
  6. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (2 ποτήρια καθημερινά για άντρες και 1 ποτήρι για γυναίκες)

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ www.logodiatrofis.gr

Author: Care24.gr

Share This Post On