H περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η αρχή μιας νέας σελίδας που ανοίγει κάθε γυναίκα. Είναι η περίοδος που συμμετέχει με όλο της το «ΕΙΝΑΙ» η ψυχή και το σώμα της μαζί ώστε να συναντήσουν ένα θείο δώρο. Με μεγάλο σεβασμό η μητέρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να το προφυλάξει από εξωγενείς παράγοντες όπως στρες ,φάρμακα, κακή διατροφή.
Μία λοιπόν βασική ανάγκη είναι και η τροφή της. Αναρωτιέται, προβληματίζεται και κάθε φορά πειραματίζεται ώστε να πετύχει την κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για το παιδί που μεγαλώνει μέσα της. Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσουμε στην ίδια σημαντικές πληροφορίες ώστε να νιώσει έτοιμη και δυνατή για εκείνη την περίοδο αλλά και μετά το πέρας αυτής κατά την γαλουχία .
Ενδεικτικά, να υπενθυμίσουμε ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και λιποβαρές μωρό, η έλλειψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες για χαμηλό βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος να προκαλέσει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Για το λόγο αυτό αλλά και για το γεγονός ότι τα ωμέγα 3 μειώνουν την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα, είναι πολύ σημαντικό να προτείνεται στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ ,ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο αλλά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη. Ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνουν συμπλήρωμα διατροφής αφού η αύξηση του μεταβολισμού είναι τουλάχιστον 15% κυρίως το 2ο και 3ο τρίμηνο.
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Όταν λαμβάνονται πριν την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος.
Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντική ασπίδα του οργανισμού, τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει από τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων, νεοπλασιών και καρδιαγγειακής νόσου.
Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα είναι απαραίτητο για την βελτιστοποίηση της υγείας του εμβρύου και της ίδιας της μητέρας πάντα με ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο αλλά και τη συμβολή του γυναικολόγου.
Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr
Άλλα Άρθρα