Gallery

Επικοινωνία

Το μέλι είναι ένα βασικό στοιχείο στις κουζίνες όλων μας. Αλλά είναι το μέλι υγιεινό;

Είναι το μέλι καλύτερο για το σώμα μας από την επιτραπέζια ζάχαρη;

Σίγουρα, όταν το μέλι χρησιμοποιείται με μέτρο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να είναι ωφέλιμο ακόμα και για τα άτομα με διαβήτη.

Οι θερμίδες που αποδίδει 1 κουταλιά της σούπας είναι 64

Υδατάνθρακες

Οι θερμίδες που αποδίδει το μέλι προέρχονται από διάφορους τύπους υδατανθράκων.

Συγκεκριμένα, το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη, γλυκόζη και σακχαρόζη (65%) καθώς και νερό (18%), με ελάχιστες ποσότητες πρωτεΐνης.

Υπάρχει περισσότερη φρουκτόζη από γλυκόζη και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα σακχαρόζης στο μέλι.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού εξαρτάται από τον τύπο που αγοράζετε, αλλά γενικότερα κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60. Για μέτρο σύγκρισης, λάβετε υπόψη, πως ο γλυκαιμικός δείκτης της επιτραπέζιας ζάχαρης είναι 68.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100:

  • χαμηλός θεωρείται ο γλυκαιμικός δείκτης 55 και κάτω
  • μέτριος ο γλυκαιμικός δείκτης 56-69
  • υψηλός ο γλυκαιμικός δείκτης 70 και άνω

Όσο χαμηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο μικρότερη η επίδραση μιας τροφής στο σάκχαρο του αίματος.

Λίπη

Το μέλι δεν περιέχει λίπος.

Ωστόσο, πολλά τρόφιμα στα οποία μπορεί να προσθέσετε μέλι, αποτελούν πηγές λίπους. Για παράδειγμα, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί.

Πρωτεΐνη

Στο μέλι υπάρχουν ίχνη πρωτεϊνών, όμως αυτή η ελάχιστη ποσότητα δεν συμβάλλει στις καθημερινές σας απαιτήσεις σε πρωτεΐνες.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο μέλι, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, προέρχονται κυρίως από τα φυτά που παράγουν το νέκταρ, οπότε η πηγή του μελιού σας θα καθορίσει τα θρεπτικά συστατικά που κερδίζετε όταν το καταναλώνετε.

Προκειμένου να επωφελείστε καθημερινά από τις ιδιότητες του μελιού, μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών.

Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.

Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Οφέλη για την υγεία

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι το μέλι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανάπτυξης των οστών, μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία και μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη. Πολλοί δηλώνουν ότι βοηθά και στην αντιμετώπιση του βήχα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety”, οι ερευνητές εξηγούν ότι η σύνθεση του μελιού επηρεάζεται έντονα από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με τη βοτανική και γεωγραφική προέλευσή του.

Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η προέλευση και η μεταποίηση του μελιού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οφέλη που προσφέρει.

Ένας ακόμη λόγος να επιλέγετε τo Νο1 ελληνικό μέλι, πρώτης επιλογής. Συλλέγετε το καλύτερο μέλι από 2000 Έλληνες μελισσοκόμους, το τμήμα διασφάλισης ποιότητας κάνει όλους τους ελέγχους και υπάρχει ειδική ομάδα γευσιγνωσίας που το ελέγχει καθημερινά ώστε να έχει σταθερή ποιότητα και γεύση.

Συνταγές και συμβουλές προετοιμασίας

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μέλι στην κουζίνα, καθώς είναι ένα ευπροσάρμοστο γλυκαντικό.

Χρησιμοποιήστε το μέλι με μέτρο σε υγιεινά τρόφιμα, όπως σαν dressing σε μια σπιτική σαλάτα, μαζί με το τσάι, τον καφέ, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα φρούτα, τους χυμούς, στις σπιτικές μπάρες και στα γλυκά.

Με την καινοτόμο συσκευασία smart pack. μπορείτε να εντάξετε το μέλι συστηματικά όλες τις ώρες της ημέρας όπου και αν βρίσκεστε.

Λάβετε υπόψη ότι το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και εκτός από την κουζίνα. Πολλοί ειδικοί ομορφιάς, συστήνουν τη χρήση μελιού για πιο υγιές δέρμα και νύχια.

Συνοψίζοντας, η συστηματική κατανάλωση ελληνικού μελιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένη διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών.

Μαριάννα Μόνου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr