Η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πλέον ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των περισσότερων χρόνιων ασθενειών.
Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» αποδίδεται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας για να χαρακτηρίσει έτσι την απαιτούμενη ποσότητα σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση των ειδών διατροφής και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα,
- Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως τυρί και γιαούρτι) (2 μερίδες καθημερινά)
- Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες (2 φορές εβδομαδιαία),
- Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες (κατανάλωση 1 φορά το μήνα),
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή μαγειρικού λίπους.
Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής εξέχουσα θέση έχουν και τα ροφήματα, όπως είναι ο ελληνικός καφές.
Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση αλλά και την πρόκληση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις). Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στον ελληνικό καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και η θεοβρωμίνη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 1 φλυτζανιού (85ml) ελληνικού καφέ αποδίδει στον οργανισμό 223mg πολυφαινολών.
Η συστηματική καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ ίσως αποτελεί το «κλειδί» της καλής καρδιαγγειακής υγείας και της μακροζωίας, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Τα στοιχεία προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούν στη μελέτη των συνηθειών ενός από τους μακροβιότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, της Ικαρίας. Η μελέτη των Ικαριωτών έδειξε ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και μάλιστα να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια σε καλή κατάσταση υγείας. Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του ελληνικού καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου (του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων).
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών ελληνικού καφέ την ημέρα σχετίζεται θετικά με την υγεία του ενδοθηλίου, βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων και συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
Μία ακόμη μελέτη αποδεικνύει πως ο ελληνικός καφές μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Όσο περισσότερο ελληνικό καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια ελληνικό καφέ.
… Να θυμάστε λοιπόν ότι κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας, γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της Μεσογειακής Διατροφής.
Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr
– See more at: http://logodiatrofis.gr/trofognwsia/ellinikos-kafes-mesogeiaki-diatrofi#sthash.VgVwL2Fq.dpuf