Gallery

Επικοινωνία

Φλόριντα
Ο διαβήτης τύπου 2 έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά.

CEF6F47D0D6A520036081C364345AE11

 

Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την άποψη, διαπιστώνοντας ότι ένα στα πέντε άτομα με φυσιολογικό βάρος έχει προ-διαβήτη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Family Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Δρ. Αρτς Μάινους, διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 45 ετών με φυσιολογικό βάρος έχουν προ-διαβήτη, μια κατάσταση που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

«Έχουν ισχυρά στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας περί υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να αναζητάμε τους πάσχοντες από διαβήτη, μεταξύ όσων έχουν περιττά κιλά ή είναι παχύσαρκοι» εξηγεί ο ερευνητής.

Φυσικά, τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία παραμένουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, αλλά επειδή η έμφαση δίνεται εκεί χάνεται συχνά η ευκαιρία της πρώιμης παρέμβασης στα άτομα με φυσιολογικό βάρος όταν βρίσκονται σε προ-διαβητική κατάσταση.

Τα άτομα με προ-διαβήτη έχουν υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να θεωρηθεί ότι πάσχουν από διαβήτη.

Ο Δρ Μάινους και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από τις μελέτες U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys της περιόδου 1988-1994 και 1999-2012, με έμφαση στα άτομα με φυσιολογικό βάρος, δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9.

Στην πρώτη μελέτη, το 10% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος είχε προ-διαβήτη. Στο ίδιο δείγμα, στην δεύτερη μελέτη το ποσοστό είχε ανέβει στο 19%. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων άνω των 45 ετών με προ-διαβήτη είχε ανέβει από το 22% στην πρώτη έρευνα, στο 33% στην δεύτερη.

Ενώ σχεδόν το 6% των ατόμων με κανονικό βάρος είχε ανθυγιεινή περίμετρο μέσης, σχεδόν το 8% είχε υπερβολικά μεγάλη μέση το 2012. Η αυξημένη περίμετρος μέσης θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

«Οι ανθυγιεινές αυτές αλλαγές στα άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να αποδοθούν στην καθιστική ζωή» εικάζει ο Δρ Μάινους.

Άλλοι πάλι επιστήμονες εξηγούν ότι μπορεί να φταίει και ο τρόπος που υπολογίζουμε την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά.

«Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας πολύ στυγνός τρόπος να μετρήσουμε την παχυσαρκία, διότι δεν αντικατοπτρίζει την κοιλιακή παχυσαρκία. Επίσης, και η γενετική παίζει ρόλο. Δεν είναι απαραίτητο κάθε παχύσαρκος να έχει διαβήτη, όπως και δεν είναι αναμενόμενο κάθε διαβητικός να είναι παχύσαρκος» εξηγεί ο Δρ. Τζοελ Ζονσζέιν από το Ιατρικό Κέντρο «Montefiore» της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξατομικευτεί ο έλεγχος για τον διαβήτη ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: health.in.gr