Gallery

Επικοινωνία

Πρωταρχικός παράγοντας στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι η τήρηση των μικρών και συχνών γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα 3 κύρια γεύματα (πρωινό – μεσημεριανό- βραδινό) πρέπει να παρεμβάλλονται από ενδιάμεσα snacks, τα οποία θα εφοδιάσουν τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς και με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πριν την ώρα του επόμενου γεύματος.

Συγκεκριμένα με την κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων θα πετύχετε:

 • Αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού, όταν έρχεται η ώρα των κύριων γευμάτων
 • Σταθερή παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση θρεπτικών συστατικών
 • Αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας κατά την άσκηση/ προπόνηση
 • Επιβράδυνσή της στομαχικής κένωσης με αποτέλεσμα τη μείωση της μετάβασης του περιεχομένου από το στομάχι στο έντερο και κατά επέκταση μείωση του ρυθμού απορρόφησης της γλυκόζης
 • Μείωση της έκκρισης ινσουλίνης
 • Χρήση λίπους ως ενεργειακού καυσίμου

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές διατυπώνουν την άποψη ότι η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας ανάλογα το σωματικό βάρος.

Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος, ενώ εάν διαμοιραστούν σε περισσότερα γεύματα, μπορεί να έχουν θετική μεταβολική επίπτωση. Δηλαδή, όσοι καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό βάρος σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο οργανισμός, 2-3 ώρες μετά την πρόσληψη ενός κυρίου γεύματος, αρχίζει να εξαντλεί τη γλυκόζη και έτσι ξεκινά ο μηχανισμός ενεργοποίησης του γλυκογόνου και της γλυκονεογένεσης, ώστε να μπορεί να διατηρήσει τα ζωτικής σημασίας επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση, βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του ασκούμενου και βελτιώνει την αντοχή του, ενώ μετά την άσκηση αναπληρώνει τα ενεργειακά του αποθέματα.

Βεβαίως, δεν είναι σημαντική μόνο η συχνότητα των γευμάτων αλλά και η ποιότητα τους. Τα ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και να περιέχουν φυτικές ίνες, έτσι ώστε να εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια, να τον τονώνουν και να προκαλούν γρήγορο κορεσμό.\

Ιδανική επιλογή για ενδιάμεσα σνακ αποτελούν τα cream crackers με σίκαλη ολικής άλεσης, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων. Τα cream crackers με σίκαλη ολικής άλεσης αποτελούν καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας μαζί με τα υπόλοιπα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη του βασικού καύσιμου του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες. Ένα ακόμη διατροφικό πλεονέκτημα των cream crackers είναι η αγνή προέλευσή τους από φυσικό προζύμι και στρώσεις λεπτής ζύμης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι μπορούν να συνδυαστούν με πολλά τρόφιμα.

Πως μπορώ να εντάξω τα Cream crackers στα ενδιάμεσα γεύματα;

Τα cream crackers συνδυάζονται εξαιρετικά με:

 • Ταχίνι, μέλι & κανέλα
 • Πάστα ελιάς και τυρί χαμηλών λιπαρών
 • Μαρμελάδα φρούτων και σπόρους chia
 • Τυρί τύπου cottage/ κατίκι, σολομός καπνιστός & ντοματίνια
 • Τυρί φέτα & ντομάτα & ρίγανη, κάππαρη & ελιές

Συνοπτικά, η εφαρμογή τακτικών μικρογευμάτων προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γι’ αυτό, τόσο το δεκατιανό όσο και το απογευματινό ως ενδιάμεσα γεύματα δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή.

Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
karaiskou @ logodiatrofis.gr & tinakaraiskou @ gmail.com