Gallery

Επικοινωνία

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ιδιαίτερα αγαπητή από τους περισσότερους. 

kalokairina-coctail-me-xamhles-8ermides-antiokseidwtika-katallhla-gia-diaita

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα με πολλές υποχρεώσεις, ώστε να ανανεωθούμε και να γεμίσουμε πάλι τις μπαταρίες μας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως και οι ατελείωτες ώρες στη παραλία κάνοντας μπάνιο ή παίζοντας ρακέτες μας αφυδατώνουν, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι  η αναπλήρωση των υγρών του σώματος με φυσικά πρώτη επιλογή το νερό.

Η καλοκαιρινή μας διάθεση όμως, μας κάνει πολλές φορές πιο επιρρεπείς σε διάφορες διατροφικές ατασθαλίες. Στις βραδινές μας εξόδους, εκτός από το φαγητό, κυρίαρχη θέση έχει και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Τα δροσιστικά κοκτέιλ σίγουρα αποτελούν για τους περισσότερους αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Στην αρχαία Αίγυπτο ή στην αρχαία Ρώμη το αλκοόλ αναμιγνυόταν με μπαχαρικά για την παρασκευή ιατρικών ελιξιρίων… Στο Μεξικό, οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν οινοπνευματώδη στις τελετές των θυσιών… Στο Μεσαίωνα αρκετά από τα βασικά ηδύποτα χρησιμοποιούνταν από τους φαρμακοποιούς και τους μοναχούς για τη συντήρηση ιατρικών βοτάνων.
Δεν ήταν πριν από τον 18ο αιώνα που εμφανίστηκε το κοκτέιλ στη σημερινή του μορφή. Η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803 και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της.
Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, οι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μίγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν στο μπαρ, το οποίο σέρβιραν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail).
Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιος εστιάτορας μαγείρευε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν «Vive la cock tail»! Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών. Εικάζετε ότι ο στρατηγός Lafayette έφερε τη λέξη στην Αμερική όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια το 1777.
Κλασικά κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary, δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο τηςποτοαπαγόρευσης, από θρυλικούς barmen που προσπαθούσαν να καλύψουν τη γεύση του φτηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών.
Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κάποια από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ κρύβουν μικρές ή και μεγάλες παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα, τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο.
Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν παρουσιάζει καμία θρεπτική αξία, χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό.
Ορισμένα όμως αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα η μπύρα, η οποία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B και μαγνήσιο αλλά και το κόκκινο κρασί το όποιο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη προαγωγή της υγείας.
Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, το αλκοόλ δε δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επίσης, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας.
Κι ενώ καταναλώνοντας ένα παγωμένο κοκτέιλ αισθανόμαστε τη δροσιά, δε σημαίνει απαραίτητα πως μας ενυδατώνει κιόλας. Αντίθετα, είναι πιθανό να μας αφυδατώνει, αφού η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ασκεί διουρητική επίδραση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επαρκής ενυδάτωση του σώματος που τόσο έχουμε ανάγκη τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη κατανάλωση νερού, περίπου ένα ποτήρι για κάθε ποτό.
Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό, τόσο πιο θερμιδογόνο είναι. Όσον αφορά τα κοκτέιλ, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη θερμιδική τους σύσταση, καθώς περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως χυμούς φρούτων, ζάχαρη, λικέρ κ.α. Και αν σερβίρονται στα μεγάλα εντυπωσιακά στολισμένα ποτήρια, τότε πολύ απλά εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις 400 θερμίδες. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.
Έτσι, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση πλούσιων σε θερμίδες κοκτέιλ.