Gallery

Επικοινωνία

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ότι πάνω από το 20% είναι παχύσαρκοι.

Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Παχυσαρκία, που γιορτάζεται φέτος στις 19 Μαΐου, είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών ως προς αντιμετώπιση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την παχυσαρκία και τις άλλες ασθένειες στις οποίες έχει επιπτώσεις.

Φέτος, η International Sweeteners Association (ISA – Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών) ενώνει τις δυνάμεις της με την Collectif National des Associations d’Obèses (CNAO – γαλλική ένωση για τους παχύσαρκους ασθενείς) και την Adexo (Ένωση παχύσαρκων και πρώην παχύσαρκων ασθενών στην Πορτογαλία) ώστε να υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή μέρα Παχυσαρκίας και τη Ευρωπαϊκή δράση για τη μελέτη της παχυσαρκίας (EASO – European Association for the Study of Obesity).

Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και επηρεάζει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν περισσότερο τον καθιστικό τρόπο ζωής και έναν συνδυασμό έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και αυξημένης πρόσληψης θερμίδων.

Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία και το υπερβολικό σωματικό βάρος έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, κάποιων καρκίνων και διαταραχών των αρθρώσεων και των μυών.

Εκτός από την άμεση επίπτωση στην υγεία των ατόμων, η παχυσαρκία κοστίζει 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο κόστος και την παραγωγικότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Για να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας στις 19 Μαΐου 2018, η ISA ενώνει τις δυνάμεις της με την CNAO και την Adexo, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις συνέπειές της. Με την ευκαιρία αυτή, η ISA ανέπτυξε σε συνεργασία με το CNAO και την Adexo ένα κινούμενο βίντεο που μας οδηγεί στα μικρά βήματα που μπορούν να γίνουν για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τη σημασία τους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Παρακολουθήστε το βίντεο μέσω αυτού του συνδέσμου κάνοντας κλικ εδώ. https://www.youtube.com/watch?v=QJ4PWdBcEks&feature=youtu.be

Μπορούν τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης;

Σε περιόδους όπου οι πολιτικές βοηθούν στη μείωση της επιδημίας της παχυσαρκίας συζητούνται και εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, στρατηγικές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας, λίπους ή ζάχαρης οι οποίες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τη βιομηχανία τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα διαδικτυακό εργαστήριο που διοργάνωσε το British Nutrition Foundation (BNF) στις 16 Μαΐου 2018 με τίτλο “Μια γλυκιά λύση: Μπορούν τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης;”, παρείχε ενδιαφέρουσες και νέες επιστημονικές πληροφορίες γύρω από αυτό το θέμα. Αυτό το εργαστήριο περιελάμβανε παρουσιάσεις κορυφαίων βρετανών επιστημόνων στον τομέα των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες και της διαχείρισης βάρους, στους οποίους συμπεριλήφθηκε η Sara Stanner από το BNF, τον καθηγητή Peter Rogers, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τον Dr Duane Mellor, το Πανεπιστήμιο του Coventry και τη Βρετανική Διαιτητική Ένωση, , Το Πανεπιστήμιο του Bournemouth και η Dr Una Masic, Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Αυτές οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις επισήμαναν ότι τα σημερινά αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν πως τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να είναι χρήσιμα στη μείωση της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας και ζάχαρης και μπορούν να μας βοηθήσουν να ικανοποιήσουμε την έμφυτη προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση.

Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ένα “βήμα προς την κατεύθυνση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία θα προσφέρει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με λιγότερη ζάχαρη. Αλλά, φυσικά, για να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, πρέπει να καταναλώνονται μαζί με ένα πρόγραμμα αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς και διαχείρισης βάρους και στο πλαίσιο μιας συνολικής υγιεινής διατροφής. Όταν πρόκειται για τη διατροφή μας, πρόκειται εξ’ ολοκλήρου σε δικές μας διατροφικές επιλογές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά προς μια καλύτερη ποιότητα στη διατροφή.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας 2018, Βιέννη (Αυστρία)

Δεσμευμένο να στηρίζει συνεχώς την επικοινωνία της επιστήμης, ειδικά σε σχέση με τα τρόφιμα, τη διατροφή και τις γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, επομένως την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων που αποσκοπούν να φέρουν τις πιο πρόσφατες ερευνητικές ειδήσεις σε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας,

Η International Sweeteners Association (ISA) είναι σε ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή της φέτος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO), το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO) και θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στη Βιέννη, Αυστρία.

Με την ευκαιρία του ECO 2018, η ISA θα φιλοξενήσει ένα περίπτερο πληροφόρησης στον εκθεσιακό χώρο (αριθμός 12) για όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, να μοιραστεί με τους επισκέπτες τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις.

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA – International Sweeteners Association) AISBL είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με επιστημονικούς στόχους που αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς και τους χρήστες γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες.

Παρέχοντας τη γλυκύτητα αλλά χωρίς τις θερμίδες, οι γλυκαντικές ουσίες με χαμηλή θερμιδική αξία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι επίσης φιλικές προς τα δόντια.