Gallery

Επικοινωνία

Οι φακοί επαφής έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δείτε, τι αποκάλυψε μια νέα έρευνα σχετικά με την ελλιπή φροντίδα τους και ανακαλύψτε σωστούς τρόπους για την καθαριότητά τους.

fakoi-epafis-lathi-ugieinis-kai-sumboules-sostis-frontidas

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Optometry and Vision Science», αποκάλυψε πώς μόνο το 2% όσων φορούν φακούς επαφής ακολουθούν πιστά τους κανόνες για την υγιεινή και την σωστή φροντίδα τους.

Αντίθετα ποσοστό της τάξης άνω του 80%, ενώ πιστεύουν ότι τηρούν πιστά τους κανόνες αυτούς, στην πραγματικότητα δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα οι φακοί τους να γίνονται φορείς μικροβίων και μολύνσεων.

Τα λάθη:

Μια σειρά από λανθασμένες πρακτικές ευθύνονται για την ελλιπή καθαριότητα των φακών επαφής. Πιο συγκεκριμένα:

-Αν χρησιμοποιούμε μηνιαίους φακούς επαφής, σχεδόν ποτέ δεν τους αντικαθιστούμε πάνω στο μήνα αλλά πολύ αργότερα.

-Σύνηθες λάθος που κάνουν πολλοί είναι και το να συμπληρώνουν τις θήκες των φακών με υγρό αντί να το αντικαθιστούν πλήρως καθημερινά.

Συμβουλές για σωστή φροντίδα:

-Λάθη υγιεινής και φροντίδας διαπράττουν και όσοι χρησιμοποιούν ημερήσιους φακούς επαφής καθώς, σύμφωνα με την έρευνα δεν τους αλλάζουν καθημερινά, όπως θα έπρεπε αλλά κάθε 3 ή και παραπάνω μέρες…

-Τέλος, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αλλάζουν τακτικά τις θήκες που φυλάσσονται οι φακοί επαφής ή ακόμη λιγότεροι και όσοι τις καθαρίζουν σχολαστικά, όπως αναγράφεται ρητά στις οδηγίες χρήσης. Ως αποτέλεσμα έχουμε νέους φακούς σε παλιά θήκη, άρα από πλευράς υγιεινής, μηδέν εις το πηλίκον…

Οι επιπτώσεις:

Ποσοστό της τάξης του 72% που συμμετείχε στην έρευνα, αποκάλυψε πως όσο καιρό φορά φακούς επαφής έχει τουλάχιστον μία φορά αντιμετωπίσει δυσκολία στην εφαρμογή τους ενώ το 47% δήλωσε ότι έχει πάθει μόλυνση στα μάτια από τους φακούς επαφής.

Οι ειδικοί αναφέρουν, πως τα «κόκκινα» ή ερεθισμένα μάτια είναι μια συχνή παρενέργεια των φακών επαφής που δεν έχουν εφαρμοστεί σωστά. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, μερικές σταγόνες από κολλύριο ή φυσικά δάκρυα μπορούν να καταπολεμήσουν τους ερεθισμούς.

Παρόλα αυτά αναφέρουν, πως δεν είναι λίγοι όσοι φορούν τους φακούς τους και όταν κολυμπούν στην θάλασσα ή κάνουν μπάνιο στο σπίτι προκαλώντας ιδιαίτερα σοβαρές μολύνσεις που δεν αντιμετωπίζονται με ένα απλό κολλύριο.

Συμβουλές για σωστή φροντίδα:

finger1

Για να περιορίσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από λανθασμένη φροντίδα των φακών επαφής, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας μας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

-Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά με νερό και σαπούνι και να τα στεγνώνετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια πριν εφαρμόσετε τους φακούς σας.

-Ποτέ μην φοράτε τους φακούς σας όταν κολυμπάτε στην θάλασσα ή όταν κάνετε ντους.

-Μην φυλάσσετε τους φακούς σας σε σκέτο νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα τα ειδικά υγρά διαλύματα.

-Αντικαταστήστε τους φακούς σας όταν πρέπει και όχι όταν θυμηθείτε. Αν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, να τους αλλάζετε καθημερινά. Ομοίως και τους εβδομαδιαίους κάθε εβδομάδα ή τους μηνιαίους κάθε μήνα.

-Για τον καθαρισμό των φακών σας, φροντίστε να τους τρίβετε απαλά με το δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού σας χρησιμοποιώντας πάντα το ειδικό υγρό.

-Πάντα να ξεπλένετε τους φακούς με το ειδικό διάλυμα.

-Αφήνετε κατά τη διάρκεια της ημέρα την θήκη ανοιχτή να «αναπνέει».

-Μην ξεχνάτε την αντικατάσταση της θήκης των φακών σας κάθε μήνα.

Πηγή