Gallery

Επικοινωνία

Πόρτο, Πορτογαλία

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να παράσχει ουσιαστική προστασία έναντι της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

frouta-lahanika-mikri

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναβάρα μελέτησαν τη σχέση μεταξύ διαφόρων διαβαθμίσεων φυτικής διατροφής και τη συχνότητα της παχυσαρκίας (ΔΜΣ>30) σε δείγμα 16.000 υγιών, μη παχύσαρκων ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη SUN Cohort, που είναι σε εξέλιξη από το 1999.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης και βάσει αυτών κατηγοριοποιήθηκαν ως προς την περιεκτικότητά της διατροφής τους σε φυτικές τροφές. Όταν έτρωγαν επτά συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο όσπρια και πατάτες) αυξανόταν το σκορ της φυτογαφίας, ενώ για κάθε ζωικό τρόφιμο (ζωικά λιπαρά, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια, κρέας και θαλασσινά) του αφαιρούνταν βαθμοί. Έτσι εντάχθηκαν σε πέντε ομάδες και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 584 άτομα εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν αυστηρά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές ήταν λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε παχύσαρκοι. Σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν ελάχιστες φυτικές τροφές, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες είχαν 43% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Για τις ενδιάμεσες κατηγορίες η μείωση του κινδύνου ήταν 6%, 15% και 17%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ΔΜΣ, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, η κατανάλωση σνακ ανάμεσα στα γεύματα, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου και η σωματική δραστηριότητα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι δίαιτες που βρίθουν φυτικών τροφίμων σχετίζονται με αξιοσημείωτα χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας. Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό μας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση των ζωικών τροφίμων και να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών τροφών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

Πηγή: health.in.gr