Gallery

Επικοινωνία

Την εποχή που περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα θεωρείται παχύσαρκο, οι ειδικοί συμφωνούν πως η παχυσαρκία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο το τι τρώνε, αλλά και το πόσο «καίνε»…giati-paxainei-paidi-mporw-voithisw-veltiwsei-varos

Όπως άλλωστε ισχύει στην ενήλικη ζωή, έτσι και στην παιδική ηλικία το σωματικό βάρος καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το Ενεργειακό Ισοζύγιο. Δηλαδή, το βάρος των παιδιών αυξάνεται επειδή οι θερμίδες (ενέργεια) που προσλαμβάνουν με διατροφή τους είναι περισσότερες από αυτές που δαπανά το σώμα τους για τις ανάγκες του οργανισμού και τη σωματική δραστηριότητα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι, στην ελληνική πραγματικότητα, τα παιδιά όχι μόνο υιοθετούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που οδηγούν στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, αλλά, παράλληλα, κινούνται λιγότερο από κάθε άλλο παιδί στην Ευρώπη!

Τι δείχνουν οι έρευνες για τα Ελληνόπουλα;

  • Σύμφωνα με την Πανελλαδική Μελέτη Greco, τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί αρκετά από το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Τρώνε αρκετές φορές την εβδομάδα γλυκά, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λαδερά φαγητά, παραλείπουν το πρωινό γεύμα και τα μικρά ενδιάμεσα σνακ (π.χ. δεκατιανό και απογευματινό).
  • Η Ευρωπαϊκή Μελέτη Energy έδειξε πως τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τα παιδιά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό χρόνο τηλεθέασης, συνεπώς και καθιστικής ζωής.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Αρχικά χρειάζεται να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας δεν μπορεί να λυθεί μακροπρόθεσμα με μεμονωμένες απαγορεύσεις, ούτε αποκλείοντας συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή των παιδιών. Άλλωστε, η δίαιτα με τη μορφή της στέρησης είναι ένας σίγουρος δρόμος προς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται ότι τα παιδιά συνηθίζουν να αναζητούν ακόμα πιο έντονα αυτό που στερούνται. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων, πάντοτε με μέτρο και σύμφωνα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές καθορίζονται, για παράδειγμα, από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι αναγκαία πρϋπόθεση για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους σε κάθε ηλικία, αλλά ιδίως στα παιδιά, είναι οι αλλαγές στις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων, όλα τα παιδιά άνω των δύο ετών χρειάζεται να ενσωματώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά, ενώ παράλληλα συστήνεται ο χρόνος τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια) να μην ξεπερνούν τις 2 ώρες την ημέρα.

Ως συνειδητοποιημένοι γονείς δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, βοηθήστε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα και περιορίστε στο ελάχιστο τις ασχολίες που σας «καθηλώνουν» οικογενειακώς… στον καναπέ!

Πηγές:
• Brug J et al. (2012) Differences in weight status and energy-balance related behaviors among schoolchildren across Europe: the ENERGY-project. PLoS One, 7(4):e34742. DOI: 10.1371/journal.pone.0034742
• Socio-economic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO (Greek Childhood Obesity) study. Paul Farajian, Demosthenes B Panagiotakos, Grigoris Risvas, Konstantina Karasouli, Vasiliki Bountziouka, Nikolaos Voutzourakis and Antonis Zampelas

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για το ΠΑΙΔΙ σας!