Gallery

Επικοινωνία

Ο καρπός Goji Berry ή με άλλη του ονομασία wolfberry, προέρχεται από δύο συγγενικά φυτά, το Lycium chinense και το Lycium barbarum. Ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae.

goji-berry-dwro-fushs-apo-asia

O μικρός αυτός καρπός με το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα κατάγεται από την Κίνα. Στην Ασία καταναλώνεται από πολύ παλιά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια.

Παραδοσιακά στην Κίνα υπήρχε η αντίληψη ότι ωφελεί στην μακροζωία. Ένας κινέζικος μύθος έλεγε, ότι υπήρχε κάποτε ένας βοτανολόγος ο οποίος κατανάλωνε Goji berry σε συνδυασμό με διάφορα βότανα και έζησε 252 χρόνια .

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική , to goji berry “μπορεί να θρέψει τα νεφρά και το συκώτι“, να « φροντίζει τους πνεύμονες» και να “συμπληρώνει το Yin”.

Το Goji berry περιέχει: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, καροτένια, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα του Goji berry θεωρείται πολύ υψηλή

Στις κυριότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει, περιλαμβάνονται φαινόλες, πολυσακχαρίτες, βιταμίνη C, β- καροτένιο, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο και σελήνιο

Τα Goji Berries πιθανώς να έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν έχουν αποδειχθεί οι δράσεις του καρπού αυτού, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες.
Οι ευεργετικές δράσεις που αποδίδονται στο goji berry, βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, καθώς είναι μέρος της κινέζικης διατροφής εδώ και 200 χρόνια. Μερικές από αυτές τις δράσεις στις οποίες πιθανολογείται ότι συμβάλει, βάσει της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής είναι:

  • Προστασία του ήπατος, των νεφρών και των οργάνων της όρασης.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Βοήθεια σε αναπνευστικές διαταραχές.
  • Επιβράδυνση των νευρολογικών διαταραχών που επέρχονται με την γήρανση.
  • Καταπολέμηση της κόπωσης και της αδυναμίας.

Οι καρποί του Goji berry, καταναλώνονται φρέσκοι κυρίως στους τόπους παραγωγής. Η αποξηραμένη μορφή τους, είναι αυτή που επικρατεί στις άλλες χώρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους όπως η προσθήκη σε διάφορα είδη τσαγιού, η χρήση στην δημιουργία κάποιων κρασιών, ψωμιού, σούπας, χυλών και χυμών.

Τα Goji berry γίνονται όλο και πιο γνωστά στον κόσμο και διεξάγονται νέες έρευνες, για να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτόν καρπό και πως μπορούμε πιθανώς να ωφεληθούμε από αυτόν.
Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό καθώςδεν συνιστάται η κατανάλωση του:

  • Κύηση και γαλουχία: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν την ασφάλεια των goji κατά την κύηση και τη γαλουχία.
  • Αλλεργία ή δυσανεξία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αλλεργία ή δυσανεξία σε goji.
  • Φάρμακα: Πιθανώς έχει αλληλεπίδραση, με κάποια φάρμακα . Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.

Πηγές
1. Food Research International, Volume 44, Issue 7, August 2011, Exotic Fruits: their Composition, Nutraceutical and Agroindustrial Potential, A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji), Harunobu Amagasea, Norman R. Farnsworthb
2. Handbook of Nutrition, Diet and the Eye, 2014, Chapter 47 – Dietary Wolfberry and Retinal Degeneration, Hua Ji1, 2, Hui He3, Dingbo Lin1
3. Dharmananda S (2007). “Lycium fruit: food and medicine”. Institute for Traditional Medicine.
4. Processing and Impact on Antioxidants in Beverages, Chapter 16 – Antioxidants in Goji Berry Juice (Lycium barbarum) and Effects of Processing Steps, Harunobu Amagase
5. Journal of Functional Foods, Goji berry fruit (Lycium spp.): antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation, D. Donno, , G.L. Beccaro, M.G. Mellano, A.K. Cerutti, G. Bounous
6. http://www.webmd.com/balance/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
7. http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=goji_ps
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402873/
9. http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/guide/goji-berries
10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4294688/

Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)