Gallery

Επικοινωνία

Ο καφές αποτελεί μία από τις πιο συχνές καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, με ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τις λεγόμενες πολυφαινόλες. Είναι ουσίες που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα μας αποτρέποντας την καταστροφή τους από άλλα καταστροφικά μόρια που επιτίθενται στον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα, ο καφές έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των ακόλουθων παθήσεων:

Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτη Τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως που συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για την δημιουργία στρατηγικών που βασίζονται στη διατροφή για την πρόληψη της ανάπτυξης του ΣΔΙΙ.

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση των 30 μεγαλύτερων πρόσφατων μελετών, όπου διεξήχθη σε δείγμα συμμετεχόντων 1.185.210 και 53.018 περιστατικών ΣΔΙΙ, προέκυψαν σημαντικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του καφέ στην πρόληψη του Σακχαρώδης Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Συγκεκριμένα:

  • Οι βιοενεργές ευεργετικές ενώσεις του καφέ είναι: καφεΐνη, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, κάλιο, νιασίνη και λιπίδια.
  • Η μέτρια κατανάλωση 2-3 κούπες καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ΣΔΙΙ κατά 30%.
  • Τόσο ο καφές με καφεΐνη όσο και ο καφές χωρίς καφεΐνη έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά ο καφές με καφεΐνη φαίνεται να έχει ισχυρότερη συσχέτιση.
  • Ο καφές με καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση, η οποία έχει θετική δράση στο μεταβολισμό και στην ενεργειακή δαπάνη, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο ΣΔΙΙ.

Καρδιαγγειακά

Η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ την ημέρα σχετίζεται θετικά με την υγεία του ενδοθηλίου, βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων και συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αλτσχάιμερ

Η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer, ακόμη και σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια μορφή ήπια άνοια. Η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και ειδικότερα τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία εξασθενεί τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Νευρολόγο Chuanhai Cao, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, όταν κατανάλωναν καθημερινά μέτρια ποσότητα καφέ (3 κούπες) καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ο καφές αναστέλλει τη λειτουργία της υπεύθυνης πρωτεΐνης (tau) για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μιας και η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της, με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται τα κύτταρα του εγκεφάλου που θα οδηγούσαν σε γνωστική εξασθένηση.

Πάρκινσον

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται επίσης να σχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση της νόσου Parkinson, ασθένειας που ορίζεται ως δυσλειτουργία του εγκεφάλου και εμπλέκει την απενεργοποίηση των κινητικών νευρώνων.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ έχουν συνδεθεί σε πολλαπλές μελέτες για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τοξινών που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες των πρωτεϊνών και του DNA από ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με τον Dr. David Troup του Πανεπιστημίου Monash, ένας από τους πρώτους επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι ο καφές μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις τους.

Ακόμα και με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ είναι κατά 15% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου για έως και 10 χρόνια σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές καφέ, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του ορθού.

Εκτός από την πρόληψη καρκινικών επιδράσεων, τα αντιοξειδωτικά στον καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ποιον καφέ να προτιμώ:

Καλή πρόταση αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, χάρη στη φυτική του προέλευση από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, όπου ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, καβούρδισμα, άλεση.

Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο καφές και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος υπερέχει στην περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως το τσάι.

Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Στιγμιαίος καφές 140
Πράσινο τσάι 120
Μαύρο τσάι 70

Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Συνεπώς, θα ήταν ωφέλιμο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 2-3 κούπες στιγμιαίου καφέ, προκειμένου να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική πρόσληψη του οργανισμού μας.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Mattias Carlstrom and Susanna C. Larsson. Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. 2018. Nutrition ReviewsVR Vol. 0(0):1–23 doi: 10.1093/nutrit/nuy014.
  • Li-Fang Zhang, Zhi-Wei Zhou, Zhen-Hai Wang, Yan-Hui Du, Zhi-Xu He, Chuanhai Cao, and Shu-Feng Zhou Coffee and caffeine potentiate the antiamyloidogenic activity of melatonin via inhibition of Aβ oligomerization and modulation of the Tau-mediated pathway in N2a/APP cells. Drug Des Devel Ther. 2015; 9: 241–272.
  • Gordon J. Troup, Luciano Navarini, Furio Suggi Liverani, Simon C. Drew. Stable Radical Content and Anti-Radical Activity of Roasted Arabica Coffee: From In-Tact Bean to Coffee Brew. 2015 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122834
  • Glatter KA, Myers R, Chiamvimonvat N. Recommendations regarding dietary intake and caffeine and alcohol consumption in patients with cardiac arrhythmias: what do you tell your patients to do or not to do? Curr Treat Options Cardiovasc Med. 2012;14:529-35.