Gallery

Επικοινωνία

Ας δούμε το Β΄μέρος από το “Ημερολόγιο του επαγγελματία μελισσοκόμου” ανά μήνα!

Ιούλιος: Ο βασικός μήνας που τρυγιέται το περισσότερο μέλι στην Ελλάδα. Από θυμάρια, έλατα, βελανιδιές μέχρι τα ανθισμένα αγριολίβαδα της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, ο μελισσοκόμος ακούραστα εργάζεται πυρετωδώς για να συλλέξει το μέλι από τις κυψέλες του.

Αύγουστος: Είναι συνήθως ο μήνας της αναδιοργάνωσης των μελισσών. Ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος έχει αποξηράνει τις βασικές νομές και τα μελίσσια είναι κουρασμένα από την εντατική μελιτοσυλλογή. Είναι καιρός για μεταφορά των κυψελών στον κισσό, στις χαρουπιές, στην ακονιζιά. Τα ξεκούραστα και δυνατά μελίσσια μπορεί να μεταφερθούν στα πευκοδάση.

Σεπτέμβριος: Ο μελισσοκόμος ξεκινά τις μετακινήσεις στα πευκοδάση. Χαλκιδική, Εύβοια, Θάσος γεμίζουν από εκατομμύρια κυψέλες από όλη την Ελλάδα. Το πευκόμελο είναι η πιο βασική μελισσοκομική νομή της χρονιάς και η τελευταία χρονικά, κάτι που της δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Οκτώβριος: Ο τρύγος του πευκόμελου σηματοδοτεί το τέλος μιας κοπιαστικής χρονιάς. Τώρα γίνεται ο απολογισμός όλου του ταξιδιού που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι μέλισσες μειώνουν σιγά σιγά του ρυθμούς τους και προετοιμάζονται για το χειμώνα.

Νοέμβριος: Αρχίζουν οι μεταφορές στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος. Η Πελοπόννησος θα υποδεχτεί χιλιάδες μελίσσια που θα απολαύσουν όλο το χειμώνα το ηπιότερο κλίμα, την ηλιοφάνεια, και τις πρώιμες ανθοφορίες του Γενάρη.

Δεκέμβριος: Ο μελισσοκόμος αξιολογεί τη φετινή χρονιά, τις κινήσεις που έκανε, τις τοποθεσίες που επισκέφθηκε. Σχεδιάζει ήδη την επόμενη χρονιά, συντηρώντας το μελισσοκομικό του υλικό και αγοράζοντας νέο όπου χρειάζεται. Συμμετέχει σε εκθέσεις και προωθεί το μέλι του, καθώς ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας με την υψηλότερη ζήτηση μελιού. Μελομακάρονα, δίπλες και όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς, αναζητούν το γλυκό ελληνικό μέλι για να απογειώσουν τη γεύση τους.

Βρείτε το Α’ Μέρος ΕΔΩ!