Ας δούμε το “Ημερολόγιο του επαγγελματία μελισσοκόμου” ανά μήνα!
Γενάρης: Ο μελισσοκόμος είναι κυρίως στην αποθήκη, για συντήρηση και φρεσκάρισμα των κυψελών. Τις ημέρες με ηλιοφάνεια επισκέπτεται το μελισσοκομείο και ελέγχει την υγεία των μελισσών και τα αποθέματα τροφής.
Φλεβάρης: Οι πρώτες ανθοφορίες έχουν ξεκινήσει και οι μέλισσες πετούν περισσότερο έξω από την κυψέλη. Τα μελίσσια είναι ακόμα στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος, στη Ν.Ελλάδα. Προσοχή γιατί τα κρύα δεν έχουν ακόμα τελειώσει, οι μέλισσες το γνωρίζουν και δεν ζωηρεύουν ακόμα.
Μάρτιος: Η ανάπτυξη των μελισσιών έχει αρχίσει για τα καλά. Ο μελισσοκόμος προσθέτει κηρήθρες και ελέγχει σχολαστικά τα μελίσσια. Αρχίζουν οι πρώτες μετακινήσεις στους πορτοκαλαιώνες. Οι εργάτριες μέλισσες ξεθαρεύουν και δραστηριοποιούνται πυρετωδώς, μέσα και έξω από την κυψέλη.
Απρίλιος: Η κατεξοχήν εποχή του φυσικού πολλαπλασιασμού των μελισσών, της «σμηνουργίας». Οι πορτοκαλαιώνες είναι ολάνθιστοι και οι μέλισσες συλλέγουν το αρωματικό νέκταρ. Ο μελισσοκόμος είναι καθημερινά πλέον στο μελισσοκομείο, πραγματοποιώντας τους πιο βασικούς χειρισμούς της χρονιάς.
Μάιος: Ο πρώτος τρύγος της χρονιάς, με μέλι πορτοκαλιάς. Από τα μέσα του μήνα ξεκινούν οι μετακινήσεις για τα ελατοδάση της ορεινής Πελοποννήσου και Κεντρικής Ελλάδας. Με μελίσσια-δείκτες γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τους θυμαρότοπους.
Ιούνιος: Καθώς συνεχίζεται η μελιτοέκκριση στα ελατοδάση, στις παραθαλάσσιες περιοχές ξεκινά η ανθοδοφορία του θυμαριού. Τα μελίσσια έχουν αποκτήσει το μέγιστο πληθυσμό εργατριών μελισσών και είναι έτοιμα να συλλέξουν και να παράγουν μέλι.
