Gallery

Επικοινωνία

Ο στιγμιαίος καφές και το τσάι αποτελούν αγαπημένα καφεϊνούχα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Ωστόσο, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής διατροφικό δίλημμα: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Γνωρίζεις ότι ο στιγμιαίος καφές είναι 100% φυσικής προέλευσης;

Εκλεκτοί κόκκοι καφέ ποικιλίας Arabica και Robusta αλέθονται και καβουρδίζονται και στη συνέχεια το χαρμάνι καφέ που προκύπτει, εκχυλίζεται από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο, μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Διατροφική ανάλυση στιγμιαίου καφέ

Περιέχει καφεΐνη, τριγονελλίνη, χλωρογενικό οξύ, φαινολικό οξύ, αμινοξέα, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα, οργανικά οξέα, αλδεΰδες, κετόνες, εστέρες, αμίνες και μερκαπτάνες. Συγκεκριμένα:

  • Η Τριγονελλίνη είναι αντιβακτηριδιακή ένωση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Η τριγονελλίνη είναι 10 φορές υψηλότερη στον καβουρδισμένο καφέ σε σχέση με τον μη καβουρδισμένο καφέ.
  • Το Χλωρογενικο οξύ (CGA) αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Οφέλη στιγμιαίου καφέ:

  1. Η θετική επίδραση του στιγμιαίου καφέ στον μεταβολισμό ενισχύεται από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.
  2. Η θερμιδική αξία του στιγμιαίου καφέ και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική.
  3. Έχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. φίλτρου) κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα στο να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg).
  4. Σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης μελέτης φάνηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ είχε θετική συσχέτιση με την υγεία του ενδοθηλίου και τη βελτίωση της αγγειακής διατασιμότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της οξείδωσης της LDL («κακής» χοληστερόλης), με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  5. Προστατευτική δράση κατά της υπέρτασης, της νόσου Αλτσχάιμερ, Πάρκισον και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω της συνεργιστικής δράσης των πολυφαινολών και της καφεΐνης, καθώς και των στοιχείων μαγνησίου και καλίου που περιέχονται στον στιγμιαίο καφέ.

Διατροφική ανάλυση τσαγιού:

Το τσάι περιέχει τανίνη, κατεχίνη, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη C, φθόριο, πολυσακχαρίτες.

Η τανίνη και κατεχίνη του τσαγιού έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, μιας και έχει βρεθεί ότι μειώνουν την χοληστερόλη ορού, τα τριγλυκερίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ που περιέχει ο στιγμιαίος καφές, παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του ήπατος και της στοματικής κοιλότητας.

Αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε από μια ιταλική ομάδα επιστημόνων, χαρακτηρίζουν τον καφέ ως ένα FRAP (Ferric Reduction Antioxidant Power) 129.

Η ίδια κλίμακα υποδεικνύει ότι τόσο το πράσινο όσο και τα μαύρο τσάι έχουν κατάταξη FRAP 18 και 10 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο στιγμιαίος καφές, στην πραγματικότητα, έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά οφέλη από τα δύο είδη τσαγιού.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε το δίλημμα «καφές ή τσάι», απαντάμε ότι από «θρεπτικής πλευράς» και τα δύο ροφήματα περιέχουν μία σειρά από διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών που το καθένα ασκεί σημαντική προστατευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, φαίνεται να παρατηρείται μία υπεροχή του στιγμιαίου καφέ, όσον αφορά στη συνολική περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr