Gallery

Επικοινωνία

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που βελτιώνει την υγεία…

kafes-veltiwnei-diathesi-pneumatiki-diaugeia-egrigorsi

…προσφέροντας προστασία στην καρδιά, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου και μειώνοντας τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση αλλά και την πρόκληση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Για να το απλοποιήσουμε, τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν το «σκούριασμα» των κυττάρωνστο σώμα μας. Ακριβώς όπως τα μέταλλα σκουριάζουν λόγω της έκθεσης σε οξυγόνο, τα κύτταρα στο σώμα μας επίσης, παθαίνουν ζημιά από την έκθεση σε ορισμένα“αντιδραστικά είδη οξυγόνου” ή ROS. Αυτοί οι βλαβεροί παράγοντες προκαλούνται από τις περιβαλλοντικές τοξίνες, το κάπνισμα, τις κακές διατροφικές συνήθειες, τον μεταβολισμό, την άσκηση και άλλους παράγοντες. Όταν είναι ανεξέλεγκτα, αυτά τα ROS συμβάλλουν στην εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών. Η οξειδωτική βλάβη συνδέεται με τον διαβήτη, την αρθρίτιδα, τον καρκίνο, τις εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου, και πολλές πτυχές της γήρανσης και του εκφυλισμού.

Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στον καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και η θεοβρωμίνη, τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, λόγω του ότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντιϊκές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, ο καφές βελτιώνει τη διάθεση, την πνευματική διαύγεια και εγρήγορση.Ειδικότερα, ο καφές δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διεγείρει τον εγκέφαλο και διευκολύνει την γνωστική λειτουργία. Επιπρόσθετα, ο καφές αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική εγρήγορση, να διευκολύνει τον σχηματισμό σκέψης και τη συγκέντρωση και να μειώνει την πνευματική κόπωση.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τα ποσοστά της κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών. Οι γυναίκες που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια ή κούπες καφέ με καφεΐνη την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης των 10 ετών, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι/κούπα ή λιγότερο ανά ημέρα. Οι γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ή κούπες καφέ την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Συνεπώς, η συστηματική μέτρια κατανάλωση καφέ (π.χ. 2-3 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου ή 3-4 μικρά φλιτζανάκια ελληνικού καφέ καθημερινά), βελτιώνει τη διάθεση, την πνευματική διαύγεια και εγρήγορση καθόλη τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

margarita-mpouloumpasi
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mbouloumpasi@outlook.com

Διαβάστε επίσης

meiwste-lipos-5-kiniseis

 Μειώστε το λίπος σας με 5 κινήσεις!

sunduasmous-trofwn-trww

Τι συνδυασμούς φαγητών να τρώω;