Gallery

Επικοινωνία

Νέα έρευνα που έγινε στην Ιρλανδία μας προειδοποιεί:

 kaki-diatrofi-ekto-pososto-karkinou-pagkosmiws

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο κακός τρόπος ζωής ανεβάζουν ποσοστό καρκίνου.

Η προειδοποίηση έχει αναδειχθεί σε μια νέα μελέτη, στην οποία επικεφαλής ήταν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δουβλίνου (Dublin Institute of Technology (DIT), σε συνεργασία με συναδέλφους από το Trinity College του Δουβλίνου, το University College του Δουβλίνου και Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Public Health», εξέτασαν στοιχεία από 184 χώρες και τόνισαν πως η Ιρλανδία κατέχει το έκτο υψηλότερο συνολικό ποσοστό καρκίνου στον κόσμο. Επίσης η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται ταχύτερα στην Ιρλανδία από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι λεγόμενες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, του οισοφάγου, του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων – είναι ιδιαίτερα συχνοί.

Η ανάλυση αφορούσε τη διατροφή και του τρόπου ζωής.

 Η υψηλή πρόσληψη κακής ποιότητας επεξεργασμένων κρεάτων, ζωικών λιπαρών και αλκοόλ σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη τροφών και θρεπτικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη D, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Τι κάνουμε λάθος;

Οι κακές διατροφικές μας συνήθειες που έχουν προστεθεί στα ίδη υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και στα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, αυξάνουν τον κίνδυνο!

 «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν μια επείγουσα ανάγκη για διατροφική αλλαγή σε αυτή τη χώρα,” είπε  ο Δρ Daniel McCartney της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του DIT.

«Για να βοηθηθεί στην πρόληψη του καρκίνου, ο ιρλανδικός λαός πρέπει να επικεντρωθεί στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης και τα λιπαρών ψαριών. Και να περιορίσει την πρόσληψη του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως λουκάνικα, και άλλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, καθώς και αλκοόλ.»

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, ενώ το ιρλανδικό σύστημα υγείας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου, η συμπληρωματική πολιτική και οι πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την πρόληψη του καρκίνου είναι πλέον απαραίτητες. Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του καρκίνου στην Ιρλανδία, θα συνεχιστεί. Η μελέτη έρχεται εν μέσω κριτικής για την αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει στοχευμένη χρηματοδότηση και εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία ξεκίνησε κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο καθηγητής Donal O’Shea, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας, ανέδειξε τους κινδύνους του υπερβολικού σωματικού βάρους, με μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνου.

Συμπερασματικά, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά πρωινού και λιπαρά ψάρια, ενώ πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα και το αλκοόλ.

%image_alt%

Όλγα Κριτσίνη
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: [email protected]