Gallery

Επικοινωνία

Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών από την βρεφική ηλικία οδηγεί σε καλύτερη καρδιομεταβολικής υγείας  στην μετέπειτα ζωή.

 fytikes-ines-vrefikh-hlikia-kardia-ygeia

Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών από την βρεφική ηλικία οδηγεί σε καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα «Generation R» στην οποία συμμετείχαν 2000 παιδιά.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμιο Medical Centre και Leiden της Ολλανδίας παρακολούθησαν την πρόσληψη διαιτητικών ινών παιδιών ηλικίας 12,9 μηνών (μέσος όρος) και πως αυτό επηρεάζει την καρδιομεταβολική υγεία στην ηλικία των 6 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη πέντε δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας (ποσοστό λίπους, HDL χοληστερόλη, ινσουλίνη, τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση) μετρήθηκε ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στους νεαρούς συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και 1g αύξηση των φυτικών ινών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα HDL-χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων όμως, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ διαιτητικών ινών και σωματικού λίπους, ινσουλίνης ή αρτηριακής πίεσης.

«Βάσει αυτής της προοπτικής μελέτης οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση διαιτητικών ινών στη βρεφική ηλικία συσχετίζεται με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, ειδικά σε άτομα με υγιές λιπιδαιμικό προφίλ», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nutrients.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) το οποίο συμπληρώθηκε από της μητέρες των συμμετεχόντων, οι φυτικές ίνες από τις πατάτες, τα λαχανικά και τα φρούτα φαίνεται να οδηγούν περισσότερο στη συσχέτιση αυτή από ότι οι ίνες από τα δημητριακά.

%image_alt%

Ηλιάνα Τσικρικού
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: il.tsikrikou @ gmail.com