Κορεσμένα λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος; Η θέση της Ελληνικής Διατροφολογικής Eταιρείας

Στις 18 Μαρτίου του 2014 δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine…koresmena-lipara-kardiaggeiakos-kindinos-thesi-care24 μία μετα-ανάλυση σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επειδή μπορεί αυτά τα αποτελέσματα να επιφέρουν σύγχυση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ζωικού λίπος να αποσυνδεθεί από τον ευρύτερο κίνδυνο προσβολής της υγεία της καρδιάς και των αγγείων, σας ανακοινώνουμε την επίσημη θέση της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με τη χοληστερόλη του αίματος και τη στεφανιαία νόσο σε πολλές μελέτες του πληθυσμού. Διατροφικές συμβουλές από το παρελθόν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών καθώς και η συνολική πρόσληψη λιπαρών. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό που αντικαθιστά το κορεσμένο λίπος στη διατροφή μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών. Συνολικά, υπάρχουν ισχυρά πειστικές αποδείξεις από τυχαιοποιημένες και προοπτικές μελέτες ότι μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή και αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου.

Η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη κορεσμένου λίπους στις περισσότερες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές είναι μικρότερη από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ενώ η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (και των ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων) συνιστάται σε ποσοστό 10-15% της ημερήσιας ενέργειας. Η τήρηση των επίσημων διατροφικών συστάσεων για την πρόσληψη των λιπαρών, είναι σημαντική για όλους. Είναι ακόμη πιο σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη ή υπέρταση, και τους ηλικιωμένους.

Επομένως, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά και ζωικό βούτυρο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε αντίθεση με το ψάρι, το ελαιόλαδο και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπου θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις κύριες πηγές πρόσληψης διαιτητικού λίπους.

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

 

Author: Care24.gr

Share This Post On