Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές στιγμές και δεν είναι καθόλου περίεργο ότι το οικονομικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που ασκούν σημαντική πίεση στη ζωή μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΠΑΙΔΙΑ
Αλλά και τα παιδιά μας δε μένουν απρόσβλητα από τις οικονομικές ανησυχίες, αφού μπορεί οι γονείς να πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι μια πολύ μικρή πηγή άγχους για τα παιδιά τους αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των ίδιων των παιδιών λέει ότι ανησυχεί πολύ για το αν η οικογένειά τους έχει τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσει. Είναι πράγματι δύσκολο να αφήσει ένας γονέας τα προβλήματα της οικονομίας μακριά από το οικογενειακό τραπέζι, με τους διαρκείς φόβους για τα στεγαστικά δάνεια, τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και τα καθημερινά έξοδα, μέρα με την ημέρα να στοιχειώνουν τα σπίτια μας και κάνουν τα παιδιά να ανυσυχούν όλο και περισσότερο.
Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, προικισμένα από τη φύση και το Θεό με μια φοβερά ταχεία και ευέλικτη προσαρμοστική ικανότητα, ωστόσο αναγνωρίζουν πολύ καλά την ένταση στο νοικοκυριό, είτε αυτή προέρχεται από οικονομικές δυσκολίες ή από άλλα προβλήματα. Αντιλαμβάνονται πότε οι γονείς τους αντιμετωπίζουν υπερβολικό στρες, κυρίως μέσω των διαφωνών και των καυγάδων που λαβαίνουν χώρα μέσα στο σπίτι και αν και οι γονείς συχνά υποτιμούν πόσο πολύ επηρεάζει τα παιδιά τους το δικό τους άγχος, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται λυπημένα και απογοητευμένα όταν οι γονείς τους ανησυχούν.
Οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να έχουν καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα νεότερα μέλη μιας οικογένειας. Όταν οι καιροί γίνονται σκληροί οι οικογένειες μπορούν να εισέλθουν μια καθοδική και δυσάρεστη πορεία, με την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή την ανάγκη να μετακομίσουν πίσω στους παππούδες να εκτοξεύουν στα ύψη το άγχος των γονέων. Είναι οι στιγμές που οι γονείς μπορεί να βγάλουν την απογοήτευσή τους στα παιδιά τους ή να αποσυρθούν εντελώς και να απομονωθούν, ένα από τα μεγαλύτερα και συχνότερα λάθη που κάνει ένας γονιός με προβλήματα που δε μπορεί να λύσει. Χωρίς τη γονική στήριξη τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους στην καθημερινότητα ή στο σχολείο, γινόμενα εύκολα θύματα ομάδων, οργανώσεων ή συνηθειών που καραδοκούν για να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν ευάλωτες προσωπικότητες στα δίχτυα τους.
Επίσης, έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν πως τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, όχι μόνο έγιναν γονείς νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους αλλά κι αντιμετώπισαν τα παιδιά τους πιο σκληρά, ενίοτε και με βία…
Παρότι η ανοιχτή κι ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης, οι γονείς δεν πρέπει να επιβαρύνουν τα παιδιά τους με αλήθειες που είναι πέρα από τις δυνατότητες διαχείρισης που έχουν τα παιδιά. Κάθε βάρος χρειάζεται και την ανάλογη πλάτη για να κουβαληθεί, σωστά;
Ας δούμε λοιπόν τί μπορούμε να κάνουμε:
- Κατανέμετε τα βάρη σε επίπεδα κατάλληλα για την κάθε ηλικία. Το ίδιο πράγμα που πρέπει να πείτε για τα οικονομικά της οικογένειας, πρέπει να το πείτε διαφορετικά σε ένα παιδί, σε έναν έφηβο και σε έναν ενήλικα. Επειδή τα μικρά παιδιά μπορεί να ερμηνεύσουν την κατάσταση σε μια πιο δύσκολη διάσταση από ό, τι πραγματικά είναι, για παράδειγμα, φροντίστε να καθυσυχάζετε τους φόβους τους μέσω μιας παιγνιώδους διάστασης. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκτεθούν περισσότερο στην πραγματικότητα και μπορεί να βρίσκουν πιο καθησυχαστικό το να συζητήσουν για την οικονομία και τις επιπτώσεις της στην οικογενειακή πραγματικότητα.
- Χρησιμοποιήστε την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για να διαχειριστείτε και ίσως να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα παιδιά (αλλά και εσείς…) τα υλικά αγαθά. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να χειρίζονται τα χρήματα με υπευθυνότητα, ίσως με τη δημιουργία του δικού τους «οικιακού λογαριασμού ταμιευτηρίου” για το χαρτζιλίκι τους και στη συνέχεια αφήστε τα να πληρώσουν για τα μικρά αντικείμενα που θέλουν. Κάτι τέτοιο θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ χρήματος και αντικειμένου, καθώς επίσης και ότι δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικό πλέον να ζητούν ή να περιμένουν ακριβά δώρα για τις φετινές γιορτές. Εστιάζοντας στα θετικά και ιεραρχώντας το τί είναι σημαντικό στη ζωή, όπως π.χ. οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας αλλά και η υγεία της οικογένειας, θα μπορέσετε να απομειώσετε τους φόβους των παιδιών και να ενισχύσετε τις αξίες της οικογένειας.
- Δώστε προσοχή σε κάποια ύποπτα σημάδια αγωνίας στα παιδιά σας. Εντοπίστε πιθανές αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη και το φαγητό τους, πιθανούς εφιάλτες ή απότομα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας ή την αποφυγή καταστάσεων ή ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να απομονωθούν. Μια πιθανή ευασθησία στο φως και η διάθεση για μόνιμα κλειστά παντζούρια ή κουρτίνες, θα πρέπει να σας θορυβήσει… Εντοπίστε ένα καλό παράδειγμα αντι-στρες συμπεριφοράς σε κάποιον φίλο ή φίλη του παιδιού ή ακόμα και σε ενήλικα και αναδείξτε το σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Κάντε μια οικογενειακή βόλτα ή παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μετά το φαγητό. Αυτές ανέξοδες δραστηριότητες θα αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών όχι μόνο από τα διαρκώς δυσάρεστα οικονομικά στοιχεία αλλά και θα προωθήσουν την οικογενειακή συνοχή.
- Και σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, αν το ένστικτό σας σάς χτυπήσει καμπανάκι…
Δημοσθένης Κ. Παναγιώτου
Ψυχολόγος Ba, MA
6944257987
larisa.psychologos@gmail.com