Τι είπε ο 95χρονος πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλία του…
Μίλησε για τα πάντα και χειροκροτήθηκε, απευθυνόμενος στα εγγόνια του, όπως είπε ο ίδιος. Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε στην εκδήλωση «mitsotakis vs. bloggers, catch me if you can» («Μητσοτάκης εναντίον μπλόγκερ, πιάσε με εάν μπορείς») το απόγευμα της Τετάρτης στο κατάμεστο από νέους βιβλιοπωλείο, Free thinking zone της οδού Σκουφά.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο βιβλιοπωλείο με μισή ώρα καθυστέρηση, εισήλθε περιχαρής και χειροκροτούμενος από κοινό και μίλησε για τα πάντα: την μοναξιά, το χρέος, το έλλειμα της ανταγωνιστικότητας, την κατάντια της Βουλής, την Τρόικα, μία πολιτική ιστορία πολλών δεκαετιών, την Ευρώπη και φυσικά τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση περί διαπλοκής – φαινόμενο κατά τον οποίο έριξε την κυβέρνησή του, όπως έχει καταγγείλει πολλάκις στο παρελθόν-, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην περίοδο της αποστασίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το ωράριο των 40 ωρών είναι πια ανεδαφικό, σημείωσε ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν, επισήμανε ότι ο κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ έχει δίκιο όταν μιλά για έλλειμμα μεταρρυθμίσεων και αποκάλυψε ότι το να μαζευτούν όλοι στη ΝΔ για να στηριχθεί μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012 ήταν για πολλούς δύσκολο. Μάλιστα, είπε και η ΝΔ σαγηνεύτηκε από την πολιτική των παροχών στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την λιτότητα μονόδρομο, έκανε έκκληση να ειπωθεί η αλήθεια στον λαό ότι δεν θα ξαναζήσουμε πέραν των δυνατοτήτων μας, ζήτησε δίδακτρα για τους αιώνιους φοιτητές, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαίο κόμμα, όμως υπογράμμισε την ανάγκη για εθνικό διάλογο και για ένα πρόγραμμα ανάταξης της χώρας.
«Ο άνθρωπος όταν γεράσει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μοναξιάς, φεύγουν οι παλιοί σύντροφοι, μένει μόνος του και αλίμονο σε εκείνον που δεν κατορθώνει να ανοίξει διαύλους με τις επόμενες γενιές. Προσκαλούμαι από τα εγγόνια μου. Αυτό που θέλω να διδάξω είναι ότι χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε διάλογο. Έχει οπισθοδρομήσει η χώρα μας σε αυτό» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ο μακροβιότερος βουλευτής από συστάσεως του ελληνικού κράτους και παρατήρησε ότι στην Βουλή πλέον γίνεται μονόλογος και όχι διάλογος και ανταλλάσονται οξείες εκφράσεις και ύβρεις.
Τι start up θα ξεκινούσε ο κ. Μητσοτάκης;
Σε ερώτηση της μπλόγκερ Λουκρητίας (protagon.gr) για το τι start up θα επέλεγε να ξεκινήσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, εάν ήταν νέος, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι θα αναζητούσε «κάτι καινούριο, κατι πρωτοποριακό, κάτι που θα είχε πέραση». Επίσης, τόνισε ότι το πρόβλημα της νέας γενιάς είναι να προσαρμοστεί στον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του διαδικτύου.
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι έχει αναπτυχθεί μία κουλτούρα που θέλει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος ή ακόμη να εργαζόμαστε όλοι λιγότερο. «Το να καθόμαστε είναι ιδανικό;» διερωτήθη και σχολίασε ότι «χωρίς προσπάθεια δεν γίνεται τίποτε».
Δίδακτρα για τους αιώνιους φοιτητές
Σε σχέση με την Παιδεία, σημείωσε ότι αποτελεί τη βάση για την ανόρθωση της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της καθολικής δωρεάν παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση διότι «δεν είναι σωστό να πληρώνονται τα δίδακτρα του αιώνιου φοιτητή από το υστέρημα του φορολογουμένου. Πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αμφιβολία» είπε και τόνισε ότι «πρέπει να μπουν δίδακτρα για τους αίωνιους φοιτητές».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δομές της εκπαίδευσης πρέπει να δουλέψουν περισσότερο, σημείωσε ότι ο συνδικαλισμός έβλαψε την παιδεία και υπογράμμισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και αξιοκρατία για να αποκτήσουμε μία σύγχρονη παιδεία.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του χαρτοφυλακίου του Πολιτισμού στο υπουργείο Τουρισμού σχολίασε ότι το προτιμά ως ανεξάρτητο υπουργείο, διότι ο πολιτισμός «αποτελεί κεφάλαιο του έθνους».
Για την διακυβέρνηση 90-93
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ είχε προετοιμαστεί όσο καλύτερο ήταν δυνατόν. «Είχαμε αδυναμίες και βάρη. Η δεκαετία του 1980 ήταν σκληρή και δύσκολη. Τότε τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμο και είχε την τάση της άλωσης του κράτους ενανίον της οποίας παλέψαμε. Η ΝΔ ήταν μεταρρυθμιστικό κόμμα, αλλά δεν ξεκίνησε ως φιλελεύθερο κόμμα» είπε, σημειώοντας ότι ο ίδιος την μετέτρεψε σε φιλελεύθερο κόμμα και ως τέτοιο κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν ανεκτικός στην εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος και ότι ο διάλογος γινόταν ελεύθερα, πρόσθεσε ότι επί των ημερών του δεν υπήρχε άκρα δεξιά και σχολίασε ότι η αναλογία φιλελεύθερων – λαϊκών ήταν 80-20.
«Αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή να διαγράφεται όποιος έχει διαφορετική άποψη αποτελεί κατάργηση της δημοκρατίας και ντροπή» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός. Έτσι, παρατήρησε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ δεν προήλθε από εσωτερική αδυναμία. «Ακόμη και την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ την είχαμε ολοκληρώσει και επρόκειτο να έρθει η μεγαλυτερη ιαπωνική εταιρία, κάτι που θα ήταν μέγα επίτευγμα και κερδος. Όμως πέσαμε» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι σήμερα τα πράγματα είναι πιο ώριμα από ότι την περίοδο της κυβέρνησής του, διότι ο κόσμος προηγείται της πολιτικής ηγεσίας, ενώ παρατήρησε ότι αρκετοί πολιτικοί κινούνται γαντζωμένοι σε στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μετά, είπε, «ήρθε το ΠΑΣΟΚ και ανέτρεψε πολλά από αυτά που κάναμε, όμως δεν τα ανέτρεψε όλα». Έτσι, η χώρα άντεξε για μία ακόμη δεκαετία.
Απέφυγε να σχολιάσει για την διαπλοκή
Σε ερώτηση του μπλόγκερ και δημοσιογράφου, κ. Ματθαίου Τσιμιτάκη περί διαπλοκής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πάντα τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα και δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις» που αυτό γίνεται όχι κατά τρόπον ευθέως παράνομο, αλλά μέσω της επιρροής των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.
Εάν ο πολιτικός συναλλάσεται πολιτικά με τα οικονομικά συμφέρονα έχει παραβεί τον όρκο του, είπε και τόνισε ότι «πρέπει να μπορείς να τους αντιμετωπίζεις όλους από θέση υπεροχής». Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι κακό να κουβεντιάζουν οι πολιτικοί με επιχειρηματίες, όμως απέφυγε να μιλήσει για την διαπλοκή, που ο ίδιος κατήγγειλε πολλές φορές στο παρελθόν ως αιτία πτώσης της κυβέρνησής του.
Σε ερώτηση του μπλόγκερ, κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου (e-lawyer) εάν προέχει η διαφάνεια των θεσμών ή η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εάν ένας φίλος του ζητήσει να παρέμβει για να μπει η γυναίκα του στο νοσοκομείο θα κάνει ότι μπορεί για να τον βοηθήσει. «Αυτό είναι το παρεξηγημένο ρουσφέτι, το οποίο στη συνέχεια πήρε τη μορφή των πελατειακών σχέσεων και των διορισμών και κατέληξε σε υπερβολή» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Χρειάζεται ηγέτης αλλά και ομάδα
Σε άλλη ερώτηση του μπλόγκερ, κ.Παναγιώτη Παπαχατζή για το εάν χρειαζόμαστε ηγέτες ή κάτι ουσιαστικότερο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο ηγέτης δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται να μαζέψει γύρω του τους ανθρώπους που χρειάζονται. Μάλιστα, έθεσε ως παράδειγμα την ομάδα των «10» της δεκαετίας του 1950, στην οποία συμμετείχε, που τελικώς κατέληξε να μην είναι σοβαρή προσπάθεια, αφού όλοι ήθελαν να γίνουν αρχηγοί.
«Αδύνατοι και επισφαλείς ηγέτες κάνουν τις χειρότερες επιλογές» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αυτό διότι, «αισθάνονται ανασφαλείς και επιλέγουν τους χειρότερους». Πάντως, τόνισε, ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τους άριστους.
Η λιτότητα απαραίτητη
Σε ερώτηση του μαθητή λυκείου, Γιώργου Ευγενίδη, που διαχειρίζεται το μπλογκ “12 τετραγωνικά” περί λιτότητας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες βασικές παραδοχές, όπως το ότι οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι και το κράτος να ξοδεύει όσα έχει διότι «κανείς δεν θα του χαρίσει λεφτά».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι η επεκτατική πολιτική και ο δανεισμός για την ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα.
«Το δράμα αρχίζει το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε πολιτική ελλειμμάτων, ακολούθησε κοινωνική πολιτική δανειζόμενο κι έκανε πολιτική που δεν άντεχε η οικονομία» είπε, όπως η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θεωρητικά υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια πιο κάτω για τη χώρα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει φρόνηση και λογική και αναγνώρισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δίκαιης κατανομής της φτώχειας, λόγω της φοροδιαφυγής, ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας.
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την θετική του εκπληξη για το φαινόμενο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας που παρουσιάζουν οι πολίτες. «Ο έλληνας έχει προσόντα και αδυναμίες» είπε και τόνισε ότι από την πολιτική εξαρτάται η μοίρα των ανθρώπων, διότι αποτελεί την «υπέρτατη αρχή όλων». «Γι’ αυτό και να προσέχετε τι κάνετε όταν ψηφίζετε. Εσείς την βγάζετε την Βουλή» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Και η ΝΔ ακολούθησε πολιτική παροχών
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στην πολιτική των παροχών εύκολα μπορεί κανείς να παρασυρθεί. «Έχετε την εντύπωση ότι εμείς φερόμαστε ως σκληροί διότι λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και ζητούμε θυσίες, το κάνουμε από ευχαρίστηση; Δεν είμαστε μαζοχιστες» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε ακριβώς αυτή την πολιτική, «την ακολούθησε και η ΝΔ σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πρόσφατα» τόνισε, όμως δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω. «Όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για αυτόν τον λόγο απέφυγε κάθε ίχνος κριτικής στο πρόσφατο βιβλίο του.
Η Ευρώπη θα επιβιώσει
«Τα ξεχάσαμε όλα μπροστά στην εθνική ανάγκη. Όταν κινδύνευσε η Ελλάς να πέσει σε ακυβερνησία, συγκεντρωθήκαμε όλοι μέσα στη ΝΔ, παρά το ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς, όμως το κάναμε γιατί η Ελλάς δεν έπρεπε να μείνει ακυβέρνητη, έπρεπε να φτιάξει μία ευρωπαϊκή πλειοψηφία. Το χρέος ήταν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, να την ξανακάνουμε ανταγωνιστική και να μείνει στην Ευρώπη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει, υπογράμμισε το αντιστάθμισμα του Μάαστριχτ που ήταν ο αυξημένος κοινοτικός προϋπολογισμός (1,27% του ΑΕΠ στην Ευρώπη των 11) και ο οποίος σήμερα είναι κάτω από το 1%, παρόλο που στην ένωση εισήλθαν νέα κράτη που έχουν σοβαρές ανάγκες.
«Φταίμε πάρα πολύ για την απορρόφηση των αναπτυξιακών κονδυλίων» είπε και τόνισε ότι στο Καρπενήσι, ο εγγονός του και δήμαρχος, κ. Κώστας Μπακογιάννης «δεν προλαβαίνει να ξοδεύει», εν τούτοις τα λεφτά δεν αρκούν και η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει.
«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές»
«Τι θα πει κόκκινες γραμμές; Αν αύριο το πρωί δεν έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις ποιος θα μας δώσει λεφτά και δάνεια» αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι καλύτερο με ωμή ειλικρίνεια «να πούμε στον λαό την αλήθεια που ακόμη δεν του είπαμε».
«Δεν του είπαμε ότι θα ζήσουμε με τα λεφτά που έχουμε. Από τον ουρανό δώρα δεν υπάρχουν. Νομίζω ότι σε τελική ανάλυση αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο. Πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει στην καινούρια γενιά» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε η προσπάθεια να γίνει σήμερα «την ώρα της κρίσεως» και να μην υπάρχει όξυνση και αντιπαράθεση, αλλά να ανοίξουν γέφυρες, να γίνει διάλογο και να υπάρξει ένα σχέδιο για τη χώρα.
«Ακόμη και το ΚΚΕ που είναι Σταλινικό κι επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος, είναι ένα σοβαρό κόμμα, διότι ξέρεις τι σου γίνεται. Με τους άλλους δεν ξέρεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ήταν ο μόνος που ψήφιζε τα σωστά μέτρα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ενιαίο κόμμα και έκανε έκκληση για διάλογο και συνεννόηση, όπως έγινε στην Κρήτη την περίοδο του εμφυλίου όπου αποφεύχθηκε η αιματοχυσία.
Η πολιτική της Θάτσερ εφαρμόζεται παντού
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σήμερα σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ, ακόμη και από αυτούς τους την έβριζαν, όπως είπε. «Φιλελευθερισμός δεν είναι ασυδοσία» τόνισε, σημείωσε ότι το σοσιαλιστικό κράτος μεριμνά για τους πολίτες και ότι ο πολίτης παύει να είναι ενεργός παράγων στην παραγωγή και την οικονομία. «Συνεχίζει σε ένα βόλεμα και σε μία κατασταση που δεν θέλει να αλλαξει. Το χαρακτηριστικό της οικονομίας είναι οι βολέμένοι άνθρωποι» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Τόμσεν έχει δίκιο
«Οι βολεμένοι θα ξεβολευτούν, οι άνθρωποι θα ξαναδουλέψουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην πολιτική των αγροτικών επιδοτήσεων που έκαναν τους αγρότες να μην δουλεύουν και να μην παράγουν. «Για αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Ευκολότερα κόψαμε τις συντάξεις παρά κάναμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εγώ ακούγοντας τον Τόμσεν, λέω ότι ο άνθρωπος έχει δίκιο. Διαρθρωτικές αλλαγές δεν θέλουμε να κάνουμε. Για αυτό έβγαλα αυτό το βιβλίο, για να δείξω τι κάναμε τότε» παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός.
Θα τελευτήσω στα Χανιά δίπλα στη Μαρίκα
«Θα τελευτήσω στα Χανιά στον τάφο που έχω ετοιμάσει, δίπλα στην Μαρίκα. Χανιώτης ήμουν και θα μείνω» είπε ο γηραιός πολιτικός. Επίσης, τόνισε ότι κάποιος που πληρώνεται με 700 ευρώ είναι καλύτερο να γυρίσει στο χωράφι του πατέρα του, διότι πλέον την ελιά δεν την μαζεύει κανένας έλληνας.
«Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολλά πράγματα, πρέπει να αλλάξει η συνήθεια των ανθρώπων, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να ξεβολευτούμε και να χαλάσουμε τις συνήθειές μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η αριστερή προπαγάνδα έκανε σκόπιμη διαστροφή της έννοιας του φιλελευθερισμού, όμως τόνισε ότι ο ίδιος φιλελεύθερος ξεκίνησε και φιλελεύθερος θα τελειώσει.
Μετά την δικτατορία όλοι έγιναν σοσιαλιστές
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι μετά την εξορία όλοι έγιναν σοσιαλιστές, όπως οι Μαύρος και Ζίγδης και παρατήρησε ότι σήμερα ο Φρανσουά Ολλάντ καταρρέει διότι πηγαίνει κόντρα στην πραγματικότητα.
«Στον σημερινό κόσμο δεν αντέχεται ο σοσιαλισμός με την μορφή που έχει φτάσει στο ενδιάμεσο διάστημα. Οι 40 ώρες είναι ανεδαφικές, δεν μπορείς να λές ότι δεν θα μεγαλώσει το όριο ηλικίας – μην κοιτάτε εμένα που είμαι 95 και δουλεύω. Όταν το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει, θα ανέβει και η εργασία. Οι άνθρωποι δυστυχώς δεν πεθαίνουμε νωρίς» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν και όποιος πάει κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα, υφίσταται τις συνέπειες που είναι η οικονομική κατάρρευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Έφυγε, όπως μπήκε, δηλαδή καταχειροκροτούμενος.